Finanční represivní složky státu pod vedením A. Babiše zavedly kádrovací označení "nespolehlivá osoba", kterým může úředník veřejně ocejchovat osoby a firmy. (Ilustrační fotokoláž)

Stát začal v České republice opětovně vytvářet kastu „nespolehlivých“ občanů a firem. Již od letošního července vznikl na základě zákona o DPH institut „nespolehlivé osoby“. Tímto „cejchem“ může být oficiálně označkována fyzická i právnická osoba a to pouhým rozhodnutím úředníka finanční správy. Společnost Bisnode, která se systematicky věnuje kádrování firem, oznámila, že z nespolehlivých plátců DPH „se často stávají nespolehlivé osoby“. 

Za „nespolehlivou osobu“ může státní úředník veřejně označit subjekty, které nejsou plátci DPH a které „závažným způsobem“ poruší povinnosti vztahující se ke správě daně. Oficiální veřejné označení „nespolehlivá osoba“ může být uvaleno také na subjekty, které přestaly být plátcem DPH v okamžiku, kdy byly uvedeny v registru nespolehlivých plátců DPH.

Kádrovací institut „nespolehlivé osoby“ zavedla vláda Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše s cílem „zamezit snaze některých podnikatelů zbavit se označení nespolehlivého plátce DPH“.

Podle nejčerstvějšího zjištění poradenské společnosti Bisnode se z nespolehlivých plátců DPH „často stávají nespolehlivé osoby“.


Zdroj grafu nespolehlivých osob: BISNODE 


Bisnode, která se systematicky věnuje kádrování ekonomických subjektů v ČR, přispěchala aktivně se zjištěním, že je v ČR aktuálně evidováno 10 448 nespolehlivých plátců DPH.

V listopadu se dle kádrovací zprávy Bisnode zvýšil počet „nespolehlivých plátců DPH“ o 50.

To je sice nejmenší přírůstek za poslední dva roky, ale Bisnode ujistila, že „důvodem nízkého přírůstku subjektů v registru je extrémní nárůst firem, které byly z registru vymazány, současně se ale staly nespolehlivou osobou“.

„Ke konci listopadu jsme v databázích Bisnode evidovali 387 nespolehlivých osob, z nichž 95 procent bylo v minulosti na seznamu nespolehlivých plátců DPH,“ referovala Petra Štěpánová z Bisnode.

„Pokud by u těchto subjektů nedošlo ke zrušení registrace k platbě DPH, v ČR by aktuálně podnikalo 10 830 firem a živnostníků s nálepkou nespolehlivého subjektu,“ oznámila. (sfr)