Sluníčkáři se pokusili znemožnit konání sjezdu protimigrační parlamentní strany AfD v Německu. Policie je musela rozehnat vodními děly.

Protimigrační AfD se v Německu stala předmětem nenávistného útoku demonstrantů v Hannoveru, kteří se blokádami pokusili zabránit konání sjezdu této parlamentní strany. Policie proti demonstrantům nasadila vodní děla. Třetí nejsilnější německá parlamentní strana si na volí nové vedení.

Stranický sjezd Alternativy pro Německo (AfD) se koná ve středoněmeckém městě Hannover. Protiimigrační strana si na něm volí nové vedení.

Stovky lidí protestovaly od sobotního rána před kongresovým centrem v Hannoveru, kde se sjezd AfD koná. Dav blokoval příjezdovou silnici.

Odpůrci strany, kteří obsadili křižovatky v okolí místa konání sjezdu, drželi plakáty a skandovali „Vypadněte, vypadněte!“

Zasahovat proti nim musela policie, která nasadila i vodní děla. Některé demonstranty, kteří se rozhodli pro blokádu vsedě, policisté odnesli.

Zhruba tisíc odpůrců AfD prošel centrem Hannoveru už v pátek večer.

Alternativa pro Německo hledá na sjezdu nové vedení i kvůli nečekanému odstoupení Frauke Petryové. Ta po volbách AfD opustila a založila si vlastní stranu. Svůj odchod  zdůvodnila tím, že se AfD příliš radikalizovala.

V čele Alternativy pro Německo chce zůstat Jörg Meuthen, který po jejím odchodu zůstal sám v jedné ze dvou předsednických pozic. O druhý post takzvaného mluvčího se uchází například i šéf berlínské AfD Georg Pazderski. (sfr)