ODS znovu navrhne zrušení EET nebo kontrolního hlášení.

Válka o elektronickou evidenci tržeb (EET) se opět rozhořela. ODS chce navrhnout zrušení EET. Kromě toho občanští demokraté požadují zrušit kontrolní hlášení nebo zákaz prodeje o státních svátcích. Zmíněné povinnosti podle ODS zavedly nerovnost mezi podnikatele a obchodníky.

„Nechceme v opozici jen přihlížet a kritizovat, ale i nabízet vlastní řešení problémů,” uvedl předseda občanských demokratů Petr Fiala.

Kromě zrušení EET nebo kontrolního hlášení by ODS chtěla odklad elektronických receptů, které od ledna mají nahradit klasické recepty.

Lékaři by podle stávajícího zákona měli recepty v elektronické podobě začít povinně vydávat od ledna příštího roku. Kritici včetně předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury tvrdí, že kvůli tomu hrozí uzavření mnoha ordinací na venkově, které vedou starší lékaři, a tím i ohrožení dostupnosti lékařské péče.

Zrušení elektronické evidence tržeb i prodeje o některých svátcích ODS zdůvodnila tím, že obě povinnosti zavedly nerovnost mezi podnikatele a obchodníky. Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija označila za nesmyslné, že v obchodních centrech musí být o některých státních svátcích velké obchody uzavřené, zatímco malé nikoli.

Strana plánuje také zrušení kontrolních hlášení k dani z přidané hodnoty.

ODS chce prosadit také zrušení daně z nabytí nemovitosti a obnovení povinného souhlasu majitele nemovitosti s tím, že si do jeho nemovitosti někdo nahlásí trvalé bydliště.

(pel)