Bitcoin pokořil hranici 11 000 dolarů a dále roste. Provoz sítě bitcoinu je však poměrně náročný, virtuální měna ročně spotřebuje energie jako Omán.

Bitcoin pokořil magickou hranici 11 tisíc dolarů (237 tisíc Kč). Na státech nezávislá kryptoměna dále roste. Od začátku roku hodnota bitcoinu stoupla o 950 procent. Cenu ženou nahoru investoři, kteří věří v rychlé zhodnocení. Provoz sítě bitcoinu je však poměrně náročný, těžba virtuální měny ročně spotřebuje energie jako Omán.

Cena digitální měny bitcoin dnes na velkých burzách poprvé překročila hranici 10 tisíc USD a krátce nato se dostala až nad 11 tisíc USD (téměř 237 tisíc Kč).

Středeční prolomení hranice 10 tisíc dolarů za bitcoin potvrzuje četné prognózy analytiků, kteří odhadovali zdolání hranice na tento týden. Ještě minulý měsíc se přitom hovořilo o tom, že nejrozšířenější kryptoměna zdolá desetitisícovou příčku až na jaře příštího roku. Její růst se navíc prolomením historického rekordu nemusí zastavit.

Počet lidí, kteří si otevřeli nové účty a kupují bitcoiny skokově roste. Na největší bitcoinové burze v USA Coinbase minulý týden od středy do pátku vzniklo 100 tisíc nových účtů zájemců o koupi bitcoinů. Za poslední rok se počet účtů na Coinbase téměř ztrojnásobil na 13 milionů. Coinbase je jednou z největších platforem pro bitcoin, ale také konkurenční měnu ethereum.

Podle názoru expertů cenu bitcoinu žene nahoru zejména očekávání, že do něj začnou ve větší míře než dosud investovat také profesionální investoři – například investiční společnosti spravující velké objemy peněz či hedgeové fondy.

Od začátku roku cena bitcoinu stoupla o 950 procent. Hodnota bitcoinů v oběhu je podle internetových stránek Coinmarketcap.com se nyní blíží 170 miliardám dolarů (více než 3,6 bilionů korun).

Jelikož lze kryptoměny označit za digitální peníze, musí se nejprve „vytěžit“. Na to je potřeba nějaká energie. Další nutná spotřeba pak vyvěrá z potvrzování transakcí, které jsou smyslem celého projektu kryptoměn.

Provoz sítě bitcoinu je poměrně náročný. Podle odhadu Digiconomist spotřebovává celý ekosystém ročně zhruba 29,86 TWh elektrické energie, což je zhruba 0,13 procenta globální spotřeby. V tomto ohledu nyní bitcoin odpovídá zhruba roční spotřebě Ománu.

Server Digital Trends na základě dat z července uvedl, že bitcoinová síť zkonzumuje zhruba 27 krát více energie než celý systém Visa. To je zároveň takové množství energie, které by na den zabezpečilo přes 1,25 milionů průměrných amerických domácností.

(pel)