Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


OECD: Světová ekonomika v příštím roce poroste nejrychleji za osm let

Letošní tempo růstu globální ekonomiky organizace odhaduje na 3,6 % a po zvýšení na 3,7 % v roce 2018 by se jeho hodnota měla vrátit na 3,6 % v roce 2019. Ekonomika ČR by měla v příštím roce vykázat zvýšení o 3,5 %.

KKCG a Rockaway investovaly do trhu práce Techloop

Internetový zprostředkovatel práce pro IT profesionály Techloop získal investici 5 milionů eur (asi 30 milionů Kč) od fondů vedených společností Springtide Ventures ze skupiny KKCG. Na financování se dále podílí fond Rockaway Ventures, který firmě poskytl finance na rozjezd již loni. Techloop plánuje rozšířit svůj trh práce v IT do dalších evropských zemí.

Velké značky opouštějí YouTube a stáhly inzerci. Bojí se o dobré jméno

Další velké značky opouští YouTube. Svou placenou inzerci z YouTube stáhly firmy Adidas, Mars, HP, Diageo, televize Now, Cadbury, Deutsche Bank a Lidl. Na YouTube se pod dětským obsahem totiž srocují pedofilové, kteří se neostýchají projevit ani v komentářích.

Generální finanční ředitelství dostalo několik pokut. I kvůli EET

Pokuty v celkové výši 4,3 milionů korun udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Generálnímu finančnímu ředitelství za tendry v jednacím řízení bez uveřejnění. Porušení se týká 7 veřejných zakázek, z toho ve třech případech mělo jít o Automatizovaný daňový informační system (ADIS). Na něm funguje i systém EET.

E-shopy uměle navyšovaly ceny, aby mohly avizovat vyšší slevy během akce Black Friday

České e-shopy během akce „Black Friday“ avizovaly až 80procentní slevy. Ty se ve skutečnosti pohybovaly maximálně okolo třiceti procent. E-shopy vyšších avizovaných slev podle analýzy společnosti Apify dosáhly tím, že před akcí navyšovaly některé ceny. Obchody kritiku odmítají.

(pel)