EET se podle návrhu ministerstva financí nebude vztahovat na některé sázkové hry, tržby telefonních operátorů u předplacených služeb a obchodní leteckou přepravu.

Hazard porazil elektronickou evidenci tržeb (EET). Ministerstvo financí dá vybraným sázkovým hrám výjimku. Kromě některých loterií se EET vyhnou také telefonní operátoři u předplacených služeb a obchodní letecká přeprava.

„Určitě si vyslechneme kritiku, že zákon nebyl dobře připraven,” uvedl náměstkyně financí Alena Schillerová s tím, že ke změnám ministerstvo dotlačila praxe.

Vláda totiž nedávno schválila, že se EET nebude vztahovat na předvánoční prodej ryb a dočasně ani na nevidomé a hluchoslepé podnikatele.

V případě telefonních operátorů jde podle Schillerové o to, aby nebylo nutné vydávat účtenku například po každé odeslané SMS nebo každém zavolání.

Co se týká letecké přepravy, například česká letecká společnost prodávající letenky v zahraničí by nemusela tyto tržby evidovat, i když jako česká firma podléhá EET.

U hazardních her chce ministerstvo zamezit nutnosti vystavovat účtenku po každé sázce.

„Navíc hazardní byznys je dostatečně regulovaný díky novému zákonu,” doplnila Schillerová.

Náměstkyně zopakovala, že ministerstvo připravuje nový zákon o dani z příjmu. Ten by měl přinést například možnost samovyměření daně či využití internetu v daňovém přiznání.

„Chceme mít stejný systém jako v Estonsku, kde lze vyplnit po internetu daňové přiznání za dvě minuty. Připravili jsme čistě úřednický návrh zákona a čekáme na politické zadání. Čekáme na vládní prohlášení, které určí nějaký trend,” dodala.

Do elektronické evidence tržeb se muselo zapojit zhruba 160 tisíc podnikatelů. Ti od 1. prosince 2016 poslali státu informace o tržbách v celkové výši 3,5 miliardy Kč.

Elektronická evidence tržeb začala platit loni 1. prosince pro hotely a restaurace. Po hotelech a restauracích se od března letošního roku zapojily do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy.

Třetí fáze má začít 1. března příštího roku a týká se občerstvení nebo farmářských trhů. Čtvrtá fáze zahrne řemeslníky a má začít v červnu 2018.

(pel)