Protimigrantská AfD, kterou podpořil i exprezident Václav Klaus, volá v Německu po deportaci uprchlíků zpět do vlasti.

Protiuprchlická Alternativa pro Německo (AfD) chce z Německa deportovat syrské migranty zpět do vlasti. Podle AfD by německá vláda měla neodkladně zahájit jednání se syrskou vládou o návratu syrských uprchlíků, kteří jsou nyní v Německu. Stranu, které je často vytýkán populismus a nacionalismus, v uplynulých měsících opakovaně osobně podpořil na předvolebních setkáních i exprezident ČR Václav Klaus.

Situace v rozsáhlých částech Sýrie se podle AfD v posledních měsících „podstatně zlepšila“ a teroristická organizace Islámský stát (IS) byla vytlačena.

Šéf poslanců AfD Bernd Baumann řekl, že syrský prezident Bašár Asad je sice diktátor, ale lze podle něj počítat s tím, že „v dohledné době“ zůstane v úřadu.

Asadova vláda by podle Baumanna měla Německo ujistit, že „navrátilci mohou bez úhony znovu přicestovat do Sýrie a že budou přijati v oblastech, které byly osvobozeny“.

Poslanci ostatních stran zastoupených ve Spolkovém sněmu poukázaly na to, že příslušníci opozice v Sýrii musí nadále počítat s mučením a vraždami. Ani vyhnání IS z některých oblastí prý ještě rozhodně neznamená, že tam nyní panuje mír.

Ostatní strany chtějí AfD izolovat

Alternativa pro Německo se v zářijových volbách do Spolkového sněmu stala třetí nejsilnější stranou se ziskem 12,6 % hlasů.

Stranu, které je často vytýkán populismus a nacionalismus, v uplynulých měsících opakovaně osobně podpořil na předvolebních shromážděních i bývalý prezident ČR Václav Klaus. Ten byl z úspěchu AfD ve volbách nadšený.

„Úžasným výsledkem je ztráta čtvrtiny hlasů merkelovské CDU, pětiny hlasů schulzovské SPD a naopak zisk 13 procent hlasů politickým a mediálním establishmentem démonizované AfD,“ uvedl bývalý český prezident.

Ostatní poslanci ale chtějí AfD zcela izolovat. Žádná ze stran s nimi nechce spolupracovat. Jednání o německé vláda však tento týden zkrachovala. Svobodní demokraté z FDP ukončili rozhovory s křesťanskými demokraty kancléřky Angely Merkelové a Zelenými. V Německu tak nyní hrozí předčasné volby a je možné, že v nich Merkelová nebude ani kandidovat.

Strany si však předčasné volby nepřejí. Jednak by mohly vést k posílení právě protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) a jednak by stejně nemusely přinést žádné další koaliční možnosti.

Merkelová ostrouhala, jednání o nové vládě krachla. Německo míří k předčasným volbám

(pel)