Evropský úřad pro bankovní dohled (EBA) se přesune z Londýna do Paříže.

Evropský úřad pro bankovní dohled (EBA) se přesune z Londýna do Paříže. Neúspěšná kandidatura Prahy na sídlo pro tento úřad potvrdila, že evropští úředníci se rozhodně nechystají stěhovat na východ. Přesunutí EBA, stejně jako lékové agentury z Londýna je součástí Brexitu, kdy evropské instituce opouštějí Británii.

Ztráta evropského úřadu není pro ostrovní bankovní sektor až tak zásadní. Horší zprávou je vyjádření hlavního evropského vyjednavače pro brexit Michela Barniera, který oznámil, že britské banky ztratí oprávnění k poskytování služeb v Evropské unii.

Jedná se o špatnou, i když očekávanou zprávu pro londýnskou City, protože více než 5400 britských firem využívá evropské oprávnění ke generování více než 9 miliard liber ročních výnosů.

Barnier dále uvedl, že přístup na jednotný trh EU se britským finančním institucím neuzavře zcela, protože EU se může rozhodnout některá národní britská nařízení považovat za ekvivalentní těm evropským. Jednoznačně však vyloučil, že by budoucí oprávnění pro britské firmy byla na stejná úrovni jako ta současná platná v rámci EU.

Barnier vyjádřil lítost na tím, že Británie reálně zvažuje variantu nedosažení žádné dohody s EU, ale zároveň tvrdil, že EU je připravena na variantu tvrdého Brexitu, kdy vztahy mezi EU a Británií se budou řídit pouze mezinárodními obchodními pravidly bez jakýchkoliv preferenčních přístupů jedné strany na trh té druhé.

Další posun v jednání mezi Británií a EU směrem k obchodní dohodě je přitom blokován požadavkem EU, aby Británie uznala svůj finanční závazek vůči EU ve výši několika desítek miliard liber. Podle posledních zpráv byla britská premiérka Theresa May ochotná nabídnout uhrazení 40 miliard liber (asi poloviny evropského požadavku), ale byla důrazně varována svými spolustraníky, že britská veřejnost platbu tak obrovské částky nikdy nepřijme.

Konzervativní vláda přitom v červnových ztratila většinu v parlamentu a vládne jen díky podpoře irských unionistů.

Irsko jako stát ve státě

Irská otázka je přitom dalším neuralgickým bodem vyjednávání o Brexitu. Irský premiér Leo Varadkar odmítl vyjádření britské premiérky, že řešení pro budoucí hranicí mezi Irskem a Severním Irskem je v dohledu a oznámil, že Irsko zablokuje zahájení jednání o obchodní dohodě mezi Británií a EU, pokud do prosince Britové nepředloží detailní návrh hraničního režimu.

Britští vyjednavači přitom předpokládali, že otázka irské hranice bude odsunuta až na dobu po zahájení jednání o obchodní dohodě, se kterou úzce souvisí. Irové přitom chtějí, aby byl přes hranici udržen volný pohyb zboží, což ale vyžaduje, aby Severní Irsko, které je součástí Spojeného království, zachovalo evropskou regulaci v celních, zemědělských a dalších oblastech.

Přijetí takového požadavku by ale vytvořilo ze Severního Irska stát ve státě. Přitom vládní konzervativci dělení Spojeného království na část s platnou evropskou regulací a zbytek jednoznačně odmítají. (mar)

Více o dění kolem brexitu čtěte ZDE:

Británii se „rozvod“ s EU prodražuje: Za brexit nejspíš zaplatí 1,4 bilionu