Velká Británie je ochotna zaplatit EU za brexit až 50 miliard liber (1,4 bilionu korun).

Velké Británii se nejspíš odchod z EU pěkně prodraží. „Účet za rozvod“ s Unií se může vyšplhat až na 50 miliard liber (1,4 bilionu korun). Původně chtěl přitom Londýn zaplatit za brexit asi 20 miliard liber (577 miliard korun). Nyní vláda oznámila, že je ochotná zaplatit více než dvojnásobek.

Někteří konzervativci apelovali na premiérku Theresu Mayovou, aby od vylepšení nabídky upustila ve světle oslabení pozice kancléřky Angely Merkelové.

Konzervativní poslanec Jacob Rees-Mogg údajně uvedl, že by bylo „hloupé“ nabídnout více peněz ve chvíli, kdy „Merkelová potřebuje ujistit německé voliče, že nebudou muset platit za případný odchod Británie bez dohody“.

Londýn dostal od předsedy Evropské rady Donalda Tuska na finalizaci rozvodového účtu a plánu v otázce hranice s Irskem čas do začátku prosince. V polovině prosince pak má o britské nabídce rozhodnout summit evropských lídrů.

Podle EU musí Británie před vystoupením zaplatit za finanční závazky vytvořené na základě dřívějších společných rozhodnutí osmadvacítky. Jisté povinnosti v tomto směru Londýn uznává a Mayová dříve výši závazků vyčíslila na 20 miliard liber (577 miliard korun).

Její vláda se nyní zřejmě dohodla zvýšit tuto částku, výsledná podoba však stále není známá.

„Naším postojem zůstává, že ve vyjednávání s EU není nic dohodnuto, dokud není dohodnuto všechno,“ uvedl zdroj blízký premiérce.

Bývalý konzervativní ministr a současný poslanec Robert Halfon řekl, že tak vysoká částka, o jaké se momentálně spekuluje, bude pro britskou veřejnost nepřijatelná.

„Jestliže začneme vyhlašovat, že zaplatíme Evropské unii 40 až 50 miliard liber, myslím, že veřejnost se z toho zblázní, lidé budou vzteky bez sebe,“ uvedl.

Brusel požaduje po Velké Británii za odchod z Evropské unie celkem 100 miliard liber (2,8 bilionu korun).

(pel)