Armáda USA nemusí poslechnout Trumpův rozkaz k jadernému útoku, pokud by tento rozkaz byl nezákonný, tvrdí velitel zodpovědný za jaderné zbraně.

Americká armáda může odmítnout rozkaz prezidenta Trumpa k jadernému útoku. Uvedl to šéf amerického strategického velitelství generál John Hyten. Ten řekl, že by odmítl zahájit jaderný úder na základě rozkazu prezidenta Trumpa v případě, pokud by tento akt byl „nezákonný”.

Armádní velitel Hyten je odpovědný za jaderný arzenál Spojených států. Informaci o odmítnutí poslušnosti rozkazům prezidenta USA uvedl na mezinárodním bezpečnostním fóru v kanadském Halifaxu.

Hyten na téma jaderného úderu hovořil v kontextu diskusí amerických senátorů o pravomocích prezidenta Trumpa v případě jaderné války.

Generál ve výslužbě Robert Kehler, bývalý šéf strategického velitelství, v Senátu prohlásil, že armáda může odmítnout rozkaz, který považuje za nezákonný.

Platí to podle něj i pro rozkaz k zasazení jaderného úderu. Není prý ale jasné, jak by taková procedura v praxi vypadala.

„Řekl bych: ‚Pane prezidente, je to nezákonné.‘ A hádejte, co udělá on. Řekne: ‚Co je nezákonné?‘ My pak přijdeme s různými způsoby, jak reagovat na jakoukoli situaci, takto fungujeme,” vysvětlil generál Hyten na bezpečnostním fóru.

Donald Trump v poslední době několikrát pohrozil jaderným úderem vůči severokorejskému režimu, který se snaží rozvíjet dosah svých strategických raket tak, aby dokázal zasáhnout území USA jadernými hlavicemi.

Před několika dny Trump dokonce deklaroval, že „éra strategické trpělivosti” se Severní Koreou je pryč. Někteří demokratičtí senátoři v USA se obávají, že Trumpovo chaotické rozhodování může vést k zasazení jaderného úderu v rozporu s národními zájmy USA. (sfr)