Web Účtenkovky napadli hackeři, kteří tak znemožnili zveřejnit výsledky prvního slosování.

Hackeři narušili vyhlašování vítězů Účtenkovky. Zaútočili na web loterie, kde se měly objevit výsledky prvního slosování. Stránky byly asi hodinu a půl nefunkční, ministerstvo proto muselo výsledky zveřejnit na vlastních stránkách.

„Celou dobu jsem ve spojení s dodavatelskou firmou. Ta ten problém zanalyzovala. Došlo k hackerskému útoku, který odstraňuje a dává dohromady. Nicméně, my jsme hned v 19:30 zveřejnili všechny údaje na webové stránce ministerstva financí,“ řekla náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová.

Výpadek postihl web Účtenkovka.cz od zhruba sedmi hodin večer do půl deváté.

Prozatím není jasné, o jaký typ útoku se jednalo. S největší pravděpodobností však šlo o hackerskou techniku DDoS (Distributed Denial of Service), kdy stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Do říjnového slosování účtenkové loterie se zaregistrovalo zhruba 478 tisíc aktivních hráčů s 11,1 miliony účtenek.

Ve srovnání se Slovenskem je ale Účtenkovka v Česku propadák. Zatímco v Česku do prvního slosování lidé na osobu v průměru zaregistrovali 1 účtenku na obyvatele, na Slovensku to byly zhruba 2,4 zaregistrované účtenky – tedy více než dvojnásobný počet.

Ministerstvo financí tuto loterii zavedlo za účelem vytvoření většího tlaku na podnikatele k tomu, aby zákazníkům vydávali účtenky v rámci kontrolního on-line systému elektronické evidence tržeb.

Účtenkovce se v Česku nedaří. Oproti Slovensku je to v ČR propadák

(pel)