V Česku je v prvním měsíci o Účtenkovku menší zájem než byl na při spouštění stejné loterie na Slovensku.

Účtenkovka je v Česku ve srovnáním se Slovenskem propadák. Zájem o českou účtenkovou loterii byl v prvním měsíci jejího provozu nižší než na Slovensku během prvního měsíce provozu tamní účtenkové loterie. Zatímco v Česku do prvního slosování lidé na osobu v průměru zaregistrovali 1 účtenku na obyvatele, na Slovensku to byly zhruba 2,4 zaregistrované účtenky – tedy více než dvojnásobný počet.

„V ČR bylo k pátku 10. listopadu registrováno 10,8 milionu v říjnu vydaných účtenek, které se zapojí do prvního slosování. To představuje zhruba jednu zaregistrovanou účtenku na obyvatele,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Na Slovensku podle něj probíhají slosování tamní obdoby účtenkové loterie se čtrnáctidenní periodou. Do prvního slosování na konci září 2013 bylo registrováno 7,1 milionu účtenek. Do druhého slosování, v polovině října 2013, pak bylo registrováno dalších 5,8 milionu účtenek.

Za první měsíc provozu účtenkové loterie na Slovensku tedy bylo zaregistrováno necelých 13 milionů účtenek, což vzhledem k velikosti slovenské populace představuje přibližně 2,4 zaregistrované účtenky na obyvatele, tedy více než dvojnásobný počet než v ČR.

„Mám hroznou radost, že máme na 480 tisíc zaregistrovaných hráčů a skoro 11 milionů účtenek. Ani jsem víc nečekala,“ řekla náměstkyně ministra financí Alena Schillerová.

Měsíčně si lidé rozdělí přes 20 tisíc výher

První slosování v Česku proběhne 15. listopadu. Na hlavní výhru vyčlenilo ministerstvo financí z prostředků daňových poplatníků 1 milion korun. Druhou výhrou bude automobil Ford Focus Kombi za zhruba 400 tisíc Kč. Třetímu účtenkovému hráči v pořadí zaplatí daňoví poplatníci 300 tisíc Kč, čtvrtému 200 tisíc Kč a pátému 100 tisíc korun.

Dále budou moci účtenkoví hráči získat 20 výher po 20 tisíc Kč, 1000 výher po jednom tisíci Kč a 20 tisíc výher po stokoruně.

Ministerstvo financí tuto loterii zavedlo za účelem vytvoření většího tlaku na podnikatele k tomu, aby zákazníkům vydávali účtenky v rámci kontrolního on-line systému elektronické evidence tržeb.

Účtenky z pokladen přitom obsahují toxickou látku Bisfenol A, která má negativní dopady na lidské zdraví. Jak systém EET, tak připravovaná účtenková loterie však motivují obyvatele k co největšímu odběru účtenek a k jejich uchovávání.

Komentář: Pokladní účtenky škodí toxickým bisfenolem. Babišova Účtenkovka zvýší zdravotní rizika

Komentář: Účtenková loterie zneužije zmanipulovaných mas občanů k etablování nové totality v ČR

(pel)