Evropská komise chce v Česku zakázat řecké jogurty. Označení je prý klamavé a nelze ho používat pro jogurty vyrobené mimo Řecko.

Brusel už zase řádí. Evropská komise se po rumu a pomazánkovém másle chystá v Česku zakázat jogurty. Komise upozornila Česko, že nesmí používat název „řecký jogurt“, pokud se nejedná o výrobek z Řecka.

Řekové podle serveru Euractiv nesouhlasí s tím, aby čeští výrobci potravin označovali své jogurty jako řecké. Podle Atén názvy „řecký jogurt“ i „jogurt v řeckém stylu“ odporují směrnici Evropské unie o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.

Řecký ministr zemědělství Evangelos Apostolu proto už loni poslal dopis eurokomisařům Philu Hoganovi (zemědělství) a Vytenisu Andriukaitisovi (bezpečnost potravin), v němž si stěžuje na českou normu. Podobný protest podala i federace řeckých zpracovatelů mléka.

Řecko má i podporu Bruselu. Mluvčí Komise potvrdil, že oficiální stanovisko bylo už Česku předáno.

„Komise je kvůli této záležitosti v kontaktu s českými úřady. Vysvětlila jim svou pozici a předala detailní rozbor,“ uvedl mluvčí Komise.

Ministerstvo Česko hájí

Česko se však brání, podle ministerstva zemědělství k žádnému klamání lidí nedochází.

„Česká republika považuje označení ‚řecký jogurt‘ za charakteristiku výrobku, nikoliv země původu. Obdobně jako je tomu např. u frankfurtských párků, eidamu a tak podobně,“ vysvětlila mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Používání názvu „řecký jogurt“ pro české výrobky rozhněvalo řeckou vládu už vloni. Vyzvala proto Evropskou komisi, aby zasáhla. Euractiv zjistil, že exekutiva Evropské unie v současnosti studuje dva dopisy o krocích, které české úřady v tomto směru podnikly, a zvažují další opatření.

I když název „řecký jogurt“ není geograficky chráněný, nejmenovaný zdroj z Evropské komise serveru už v červenci vysvětlil, že podle základních unijních požadavků „nesmí být označení potravin pro spotřebitele zavádějící, pokud jde o povahu, totožnost a původ výrobku“.

(pel)