Senátní výbor chce zrušit povinnost EET pro podnikatele s ročním obratem do 750 tisíc korun.

Senátní výbor projednával petici, která požaduje zrušení EET. Podle petičního výboru by se elektronická evidence neměla vztahovat na živnostníky, jejichž roční obrat nepřesáhne 750 tisíc korun.

Hospodářský výbor vládě doporučil, aby projednala „stanovení podmínek pro vyjmutí drobných podnikatelů z EET“. Prosadil to senátor ČSSD Pavel Štohl. Navrhoval, aby se stanovila například hranice roční tržby půl milionu korun a aby podnikatelé, kteří by nepřekročili tento obrat, byli z EET vyňati.

Podle tvůrců petice EET přinesla podnikatelům nárůst byrokracie, ale šedou ekonomiku výrazně neomezila. Zvýšení daňových příjmů také nezlepšila s výjimkou restauračních zařízení.

Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová kritice oponovala. Podle ní EET podporuje většina podnikatelů. Připustila ale možnost úprav.

Peticí se bude zabývat i Senát. Snahou o zrušení EET se zabýval už loni v prosinci. Senátní většina tehdy zamítla návrh zákona od senátorů z ODS a STAN a Ivo Valenty (Soukromníci), kteří chtěli EET zrušit. Proti se tehdy postavili především senátoři ČSSD, ANO a část lidovců.

Elektronická evidence tržeb začala platit loni 1. prosince pro hotely a restaurace. Po hotelech a restauracích se od března letošního roku zapojily do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy.

Třetí fáze má začít 1. března příštího roku a týká se občerstvení nebo farmářských trhů. Čtvrtá fáze zahrne řemeslníky a má začít v červnu 2018.

(pel)