Na Slovensku zastavili kamióny se 78 migranty, kteří se ilegálně chtěli dostat do Německa. (Foto: Polícia Slovenskej republiky)

Slovenská policie zadržela na severu země 2 kamiony s celkem 78 migranty. Pašeráci uprchlíky naložili v Rumunsku a chtěli je ilegálně dostat do Německa. V automobilech cestovali běženci z Iráku, Íránu a Sýrie.

Nákladní vozy řídili Turci.

„Po otevření nákladního prostoru jsme zjistili, že mimo nákladu se zde nachází i 78 mužů, žen a dětí irácké, íránské a syrské národnosti. V prvním voze bylo 44 lidí, v druhém 34,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Denisa Baloghová.

(Foto: Polícia Slovenskej republiky)

Všichni zadržení skončili na oddělení cizinecké policie. Podle dosavadního vyšetřování naložili pašeráci migranty v Rumunsku. Jejich cesta následně vedla přes Maďarsko a Slovensko. Cílem mělo být Německo. Za cestu lidé zaplatili asi 500 eur (přibližně 12 700 korun).

Oba řidiči z Turecka se k činu přiznali a podle Baloghové vyšetřovatelé zahájili trestní řízení podezření ze zločinu převaděčství. Za jednoho migranta byla pašerákům slíbena finanční odměna 500 eur (asi 12 800 korun).

(pel)