Prezident Miloš Zeman je ve výborné fyzické kondici. Uvedl to Milan Chovanec (ČSSD) po schůzce s prezidentem v Lánech.

Miloš Zeman nevypadá jako nemocný člověk. Myslí si to Milan Chovanec, ministr vnitra a úřadující šéf sociální demokracie, který to uvedl po schůzce s prezidentem v Lánech. Podle něj je Zeman v kondici.

„My jsme s panem prezidentem dnes poobědvali, a musím říci, že pan prezident je ve velmi dobré kondici. Já osobně jsem neviděl nemocného muže, ale člověka, který má hluboký zájem o dění v České republice i v sociální demokracii,“ uvedl Chovanec, který tak reagoval na spekulace z posledních dnů, že Miloš Zeman je vážně nemocný.

Jeho slova potvrdil i předseda Sněmovny Jan Hamáček, který se schůzky v Lánech také účastnil.

Na setkání se bavili především o Poslanecké sněmovně, o podobě ustavující schůze, ale i o předčasných volbách či osudu sociální demokracie.

Podle Chovance prezident na schůzce zopakoval, že bude-li zvolen, chce zabránit konání předčasných voleb. Vedení ČSSD jej naopak ujistilo, že nechce ve sněmovně zdržovat.

„Nemáme ambici dělat zbytečné obstrukce, blokovat týdny a měsíce Poslaneckou sněmovnu,“ uvedl Chovanec.

Vládu v podobě, jakou navrhuje Andrej Babiš, však ČSSD „neplánuje dát důvěru ani do ní vstoupit“. Nezamlouvá se jí však ani nápad Pirátů, aby všechny výbory obsadili zástupci opozice.

Hamáček dodal, že by to bylo poprvé v historii, kdy by vítězná strana neměla vedení některých klíčových výborů. Konkrétně zmínil rozpočtový výbor, který je úzce spojen s vládou. Dodal také, že prezident vyjádřil podporu jeho kandidatuře na post místopředsedy sněmovny.

Zeman má již za sebou jednání s ANO, ODS, KSČM a SPD. V tomto týdnu se uskuteční ještě schůzky s lidovci, TOP 09 a STAN. Poté odjíždí na zahraniční cestu do Ruska. Doufá, že až se vrátí, bude již sestavena fungující Sněmovna. Pak je připraven jmenovat Babiše premiérem.

(pel)