EU plánuje novou obranu. Evropská armáda bude bojovat mimo EU, zatímco samotnou Evropu bude bránit armáda NATO.

Armády EU se postaví společně terorismu i migraci. Půjde o operace mimo území EU – obranu evropského kontinentu má mít i dál na starosti NATO. Do projektu společné evropské obrany se zapojí 23 členských zemí včetně Česka. Příslušný dokument, který umožní v prosinci spustit trvalou strukturovanou kooperaci (PESCO), podepsali v Bruselu ministři zahraničí a obrany.

„Podepsali jste něco, co by ještě před rokem většina z vás, a také zbytek světa, nepokládali za možné,“ řekla po podpisu ministrům šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Státy, jejichž ministři připojili svůj podpis, se zavázaly například ke zvyšování svých obranných rozpočtů tak, aby bylo možné splnit dohodnuté cíle. Země mají sladit své obranné možnosti a potřeby a případně se specializovat tak, aby se jejich schopnosti vzájemně doplňovaly.

Podporována má být spolupráce při výcviku a v logistice. PESCO má také podpořit schopnost evropských armád vzájemně spolupracovat i při nasazení, například v rámci evropských bojových skupin.

V rámci této spolupráce by mohly země unie například společně zasáhnout proti teroristům nebo pašerákům migrantů.

Kromě možných společných vojenských misí chtějí země EU také společně vyvíjet a nakupovat některé typy zbraní.

Zahraničních misí se zúčastní vojáci z Česka

Český premiér Bohuslav Sobotka míní, že obranná spolupráce nejen podpoří význam EU ve světě a posílí evropský pilíř NATO, ale také zvýší celkovou bezpečnost členských zemí unie. České zapojení podle něj navazuje na předchozí aktivity Prahy k posilování evropské bezpečnosti.

Podle Sobotky by se Česko mohlo zapojit třeba do evropských výcvikových misí − například pokud by se unie někdy do této aktivity pustila v Libyi v rámci pomoci tamní mezinárodně uznávané vládě. S podobnými operacemi má česká armáda zkušenosti z afrického Mali nebo z Iráku.

Kromě odcházející Británie a také Dánska, které má ohledně PESCA dojednanou výjimku, se nyní nepřipojily Irsko, Portugalsko a Malta. EU zdůrazňuje, že dveře pro tuto trojici zůstávají otevřené.

Evropská komise oznámení 23 států uvítala s tím, že se jedná o průlomový krok. Její mluvčí Alexander Winterstein připomněl, že podle předsedy komise Jeana-Claudea Junckera by měla mít EU k roku 2025 plně funkční bezpečnostní a obrannou unii.

Státy EU ujišťují, že posílená obranná spolupráce není v rozporu s fungováním Severoatlantické aliance. NATO i nadále zůstane hlavním nástrojem pro společnou obranu evropského území před případným útokem zvnějšku. Spolupráce v rámci EU má sloužit pro úkoly mimo evropské území.

Samotné NATO s tím souhlasí a vznik společné evropské obrany podporuje.

(pel)