Prezidenti Putin a Trump v rozhovoru na summitu APEC ve Vietnamu.

Trump chce Rusko za přítele. A naznačil ochotu zrušit ekonomické sankce, které Západ uvalil na Moskvu zejména kvůli anexi Krymu. Pevnější vztahy USA s Ruskem by podle Trumpa prospěly celému světu. Vyslovil se také pro zesílení spolupráce s Ruskem na řešení situace v Sýrii.

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že pevnější vztahy USA s Ruskem by prospěly celému světu. Nepřímo také podpořil zrušení sankcí vůči Moskvě.

„Na Rusko byly uvaleny velmi přísné sankce,“ konstatoval Trum s tím, že „teď je čas začít zacelovat rány světa, který je otřesený a zničený“.

Trump po summitu zemí APEC ve Vietnamu, kde se osobně setkal s ruským prezidentem Putinem, prohlásil, že „mít Rusko jako přítele, a ne s ním pořád bojovat, by bylo přínosné“.

USA letos zpřísnily sankce vůči Rusku s ohledem na údajné ruské vměšování do amerických voleb a v reakci na ruskou anexi ukrajinského Krymu.

Trump chce zprostředkovat mír 

Trump se také nabídl, že zprostředkuje urovnání sporů asijských zemí o Jihočínské moře. Jeho velkou část si jen pro sebe nárokuje Čína. Vedou zde totiž významné námořní trasy a pod mořem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu.

Určité oblasti Jihočínského moře se nárokují také Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

„Pokud bych mohl sloužit jako prostředník, dejte mi vědět… Jsem velmi dobrý zprostředkovatel,“ prohlásil Trump na schůzce s vietnamským prezidentem Tran Dai Quangem v Hanoji.

Zopakoval také, že Severní Korea „představuje nadále problém“. Vyslovil současně naději, že při snaze přimět KLDR vzdát se jaderného a raketového zbrojního programu pomohou Čína a Rusko.

„Chceme pokrok, ne provokace, chceme stabilitu, ne chaos,“ konstatoval americký prezident. (sfr)