Přestože je v ČR bez práce více než 270 tisíc lidí, čeští průmyslníci žádají masivní dovoz ekonomických migrantů do České republiky. V současné době firmám údajně chybí 290 tisíc pracovníků.

Česko spadlo na dno nezaměstnanosti. Nezaměstnanost v Česku v říjnu byla 3,6 procenta. Bez práce bylo v ČR více než 270 tisíc lidí. Tuzemské firmy si přitom stěžují, že jim údajně chybí až 290 tisíc pracovníků.

Nezaměstnanost v říjnu klesla na 3,6 procenta ze zářijových 3,8 procenta. Uchazečů o práci bylo evidováno celkem 271 173, nejméně za 20 let. Méně lidí bez práce než letos v říjnu bylo v České republice naposledy v prosinci roku 1997, a to asi 269 tisíc.

Zároveň v říjnu přibylo volných míst proti září o téměř čtyři tisícovky na zhruba 210 tisíc.

„Nadále pokračují sezónní práce a zároveň ještě doznívá turistická sezóna,” uvedl úřad.

Z jednotlivých regionů si nadále drží nejnižší nezaměstnanost Plzeňský kraj s 2,3 procenta. Nejvyšší je podíl nezaměstnaných nadále v Moravskoslezském kraji s 5,6 procenta.

Z okresů je nejnižší nezaměstnanost opět na Rychnovsku s 1,2 procenta, nejvyšší stále na Karvinsku i navzdory poklesu ze zářijových 8,9 procenta na nynějších 8,4 procenta.

Zaměstnavatelé měli podle Úřadu práce největší zájem o stavební či montážní dělníky, pomocníky ve výrobě, řidiče nákladních aut, uklízeče, kuchaře, svářeče, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory, kde podle úřadu firmy hledají kvalifikované zaměstnance velmi obtížně.

Průmyslníci žádají masivní dovoz ekonomických migrantů do ČR

Přestože je v ČR bez práce více než 270 tisíc lidí, čeští průmyslníci žádají masivní dovoz ekonomických migrantů do České republiky. Českým firmám údajně chybí až 290 tisíc pracovníků. Uvedl to šéf Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. Podle něj se Česko bez ekonomických běženců, kteří by pracovali v tuzemských firmách, neobejde.

„Je potřeba přivést ekonomické imigranty ze spřízněných zemí, jako je Ukrajina, Bělorusko, možná Kazachstán a další. Naopak musím pochválit ministra spravedlnosti. To, že pracuje 60 procent vězňů, je opravdu dobrá zpráva,“ uvedl.

V Česku přitom pracuje na zaměstnanecký poměr zhruba o 100 tisíc cizinců více než před krizí v době tehdejší konjunktury. Zatímco na konci loňského roku mělo v ČR zaměstnání 382 900 lidí ze zahraničí, v roce 2008 to bylo kolem 284 600. Vyplynulo to ze zprávy ministerstva práce o zaměstnávání cizinců pro tripartitu.

Podle analýzy ministerstva práce se český pracovní trh už dostal na hranici přirozené nezaměstnanosti.

Lidé, kteří za nabízených podmínek a mezd chtějí pracovat, tedy už místo mají. Zaplnění volných pozic a uplatnění nezaměstnaných brání nevhodná kvalifikace, nízké odměny i neochota práci vzít.

(pel)