Černý den pro Katalánsko: Madrid uvrhl ministry katalánské vlády do vazební věznice. Premiér Puigdemont s několika ministry emigrovali do Bruselu.

Španělsko uvěznilo osm členů vlády nezávislého Katalánska za jejich politickou činnost. Španělský soud poslal do vazby vicepremiéra Oriola Junquerase a dalších sedm exministrů, kteří osobně dorazili k soudnímu jednání v Madridu. Tamní soudkyně současně vydala evropský zatykač na předsedu katalánské vlády Carlese Puigdemonta a čtyři jeho ministry, kteří se před stíháním uchýlili do Bruselu.

Katalánští ministři čelí obvinění ze vzpoury a dalších trestných činů, kvůli kterým mohou teoreticky dostat až 30 let vězení.

Vazbu pro ministra Junquerase a sedm jeho vládních kolegů zdůvodnila soudkyně obavami z jejich útěku, ničení důkazů a z toho, že obvinění budou pokračovat v trestné činnosti.

Policejní eskorta již katalánské ministry odvezla do dvou různých vazebních věznic ve španělské metropoli.

„Dělejte každý den to, co bude ve vašich silách, aby dobro zvítězilo nad zlem ve volbách 21. prosince,“ vzkázal po rozhodnutí o vzetí do vazby ministr Junqueras s odkazem na předčasné volby vypsané španělskou vládou.

Premiér katalánské vlády Puidgemont a další čtyři ministři se odmítli z Bruselu vrátit k soudnímu jednání do Španělska s odůvodněním, že by soud o jejich osudu nerozhodoval nestranně, nýbrž pod vlivem vlády v Madridu.

Zatykač do Bruselu

Soudkyně Carmen Lamelaová vyhověla žádostem prokuratury a vydala na Puidgemontovu ministerskou skupinu zatykač,  když předtím zamítla návrh Puigdemonta a jeho exministrů, aby mohli u madridského soudu vypovídat na dálku prostřednictvím videopřenosu.

Premiér Puigdemont z Bruselu vzkázal, že se k madridskému soudu nedostaví, protože jde o politický proces. Do rukou španělské justice se prý vydá, až bude jemu a dalším ministrům katalánské vlády garantován spravedlivý proces.

Stoupenci katalánské nezávislosti reagovali na zprávy o uvěznění svých ministrů pobouřeně. Tisíce lidí se scházejí k demonstraci před sídlem katalánského parlamentu v Barceloně, kde provolávají hesla o propuštění politických vězňů a nedemokratickém přístupu španělské vlády.

„Je to černý den pro Katalánsko. Vláda vybraná demokraticky ve volbách jde do vězení,“ napsala starostka Barcelony Ada Colauová. (sfr)