ČSSD pomůže hnutí ANO schválit státní rozpočet na rok 2018, přestože sociální demokracie míří do opozice a nechce podpořit ani Babišovu menšinovou vládu.

Sociální demokraté slíbili Andreji Babišovi, že mu pomohou schválit návrh státního rozpočtu ČR pro rok 2018. ČSSD podle ministra vnitra Milana Chovance podpoří spolu s hnutím ANO státní rozpočet na příští rok, přestože míří do opozice a nebudou ani tolerovat menšinovou vládu Andreje Babiše.

„Garantovali jsme kolegům z ANO, že jsme připraveni hlasovat pro rozpočet a řekli jsme jim, že je to z našeho pohledu nutné a podmínka stability v České republice. Chceme, aby minimálně na rozpočtu se ta minulá vládní koalice dohodla, byť jdeme do opozice, tak chceme tento signál vyslat do veřejnosti jako prvek stabilizace,“ řekl Chovanec.

Za hnutím ANO dorazil na jednání ministr Lubomír Zaorálek, ministr vnitra Milan Chovanec a nový šéf klubu ČSSD Jan Chvojka.

Vládu s ANO sociální demokracie odmítá, stejně jako podporovat menšinový kabinet. Nechce ale ani blokovat volbu vedení Sněmovny, ani bránit přijetí rozpočtu, který připravila koaliční vláda premiéra Bohuslava Sobotky.

Sociální demokraté chtějí, aby v otázce rozpočtu fungovala koalice z minulého volebního období ČSSD – ANO – KDU-ČSL.

ANO při jednání sociálním demokratům slíbilo předsednictví jednoho klubu. Chovanec ani šéf klubu ANO Jaroslav Faltýnek nechtěli mluvit o tom, který výbor by sociální demokraté mohli dostat. Už dřív ČSSD vyslovila zájem o vedení sociálního, zdravotnického, bezpečnostního, branného, zahraničního nebo evropského výboru.

Přebytek se zvýšil

Přebytek státního rozpočtu ke konci října stoupl na 26,5 miliardy korun ze zářijových 17,4 miliardy korun. Loni v říjnu skončilo hospodaření státu v přebytku 98,3 miliardy korun.

Za meziročním zhoršením stojí především nižší příjmy z EU, uvedlo ministerstvo financí. Na celý letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 60 miliard korun.

Příjem peněz z EU klesl ke konci října meziročně o 79,5 miliardy korun. Po očištění příjmů i výdajů o evropské peníze skončil rozpočet letos ke konci října v přebytku 16,8 miliardy korun, zatímco loni ke konci října to bylo 13,5 miliardy korun, uvedl resort.

Ke konci října příjmy rozpočtu meziročně klesly o 21,5 miliardy na 1045,2 miliardy korun. Výdaje stouply o 50,4 miliardy na 1018,8 miliardy korun. Celkové daňové příjmy bez sociálního zabezpečení stouply meziročně o 34,8 miliardy na 560,8 miliardy korun.

(pel)