Evropská investiční banka (EIB) v důsledku brexitu nevyplatí Británii v nejbližších 30 letech její podíl na kapitálu EIB.

Evropská investiční banka (EIB) v důsledku brexitu nevyplatí Británii v nejbližších 30 letech její podíl na kapitálu EIB. Ten nebude splacen naráz, ale postupně s tím, že definitivně bude splacen až v roce 2054. Oznámil to viceprezident Evropské investiční banky Alexandr Stubb.

Rychlejší tempo splácení podle Stubba není možné, protože se musí čekat na splacení půjček, které EIB poskytla.

Británie by měla v následujících 37 letech obdržet zpět celou svou investici ve výši 3,5 miliardy eur. Další jednání se povedou o vyplacení podílu na zisku EIB, který by mohl dosáhnout až 10 miliard eur (250,6 mld. Kč).

Sama Velká Británie byla pátým největším příjemce půjček od EIB, které financovaly především infrastrukturní projekty.

Extrémně pomalé tempo splátek britského příspěvku do EIB ostře kontrastuje s požadavkem EU na okamžité dohodě na splácení účtu za Brexit, který EU odhaduje na 60 miliard eur (1,5 bilionu Kč).

EU požaduje, aby Británie po svém odchodu doplatila všechny své závazky přijaté v rámci sedmiletého rozpočtového plánu, a to bez ohledu na to, že nebude po celých sedm let členem EU.

Další významná částka se týká penzí bývalých a stávajících evropských úředníků. Británie nabízí, že bude hradit penze svých občanů, kteří pracovali v Bruselu. EU trvá na tom, že Británie musí hradit podstatně větší díl, protože britských úředníků bylo v evropských orgánech vzhledem k velikosti Británie příliš málo.

Evropská investiční banka byla vytvořena v roce 1958 na základě Římských smluv zakládajících Evropské hospodářské společenství (EHS), ze kterého se vyvinula dnešní Evropská unie (EU).

EIB má formu akciové společnosti a jejími členy a zároveň akcionáři jsou členské státy EU. Podíl Spojeného království činí o něco více než 16 %. Británie je spolu s Německem, Francií a Itálií jedním ze čtyř hlavních akcionářů banky.

Podíl ČR činí necelých 1,3 mld. EUR, což Česku dává váhu hlasu ve výši 0,76 procenta. (mar)