Promadridská demonstrace v katalánské Barceloně: lidé posílali bojovníka za nezávislost Puigdemonta do vězení a označovali ho za diktátora.

Katalánci vyrazili masivně do ulic svého hlavního města Barcelony, aby projevili lásku k Madridu a poslali na 30 let do vězení bojovníka za nezávislost, katalánského premiéra Carlese Puigdemonta. Současně však centrální španělská vláda oznámila, že Puigdemont může kandidovat v předčasných katalánských volbách, jejichž konání v pro-autonomním regionu nařídil Madrid.

V Barceloně se konala masivní demonstrace na podporu „jednoty Španělska“. Akci zorganizovala organizace „Katalánská občanská společnost“. Zúčastnil se jí až 1 milion lidí. Demonstranti vyjadřovali nesouhlas s páteční rezolucí o nezávislosti, kterou vyhlásil katalánský parlament.

Kvůli snahám o nezávislost převzala vedení Katalánska centrální španělská vláda, která rozpustila katalánský parlament a vyhlásila na prosinec volby.

Účastníci barcelonské demonstrace nesli španělské i katalánské vlajky a provolávali hesla jako:

„Díky Španělsko, Katalánsko tě miluje“ či „Nestyď se milovat Španělsko“.

Řada demonstrantů se snažila akci využít k tomu, aby prosadila uvěznění katalánského premiéra Carlese Puigdemonta, který v parlamentu autonomního regionu prosadil vyhlášení nezávislosti Katalánska.

Lidé volali „Puigdemont do vězení“ a nesli plakáty, v nichž Puigdemonta označovali za diktátora.

Ve katalánských volbách, které se mají konat 21. prosince, však podle aktuálního vyjádření Madridu mohou kandidovat i ministři sesazené katalánské vlády.

Zatím nejsou obviněni, ale některým hrozí trestní stíhání kvůli rezoluci o nezávislosti. Už v září navrhla prokuratura stíhání katalánské vlády kvůli tehdy chystanému referendu o nezávislosti, které se konalo 1. října.

Mluvčí španělské vlády Íňigo Méndez však nyní prohlásil, že vláda bude ráda, když se sesazený katalánský premiér Carles Puigdemont prosincových voleb zúčastní. (sfr)