Madrid oficiálně převzal funkce katalánské vlády. Stalo se tak poté, co katalánský parlament schválil odtržení od Španělska a vyhlásil nezávislost na Španělském království.

Katalánsko přišlo o vládu i policii. Madrid převzal katalánskou vládu a funkce katalánského premiéra Carlese Puigdemonta. Oficiálně jsou tímto zbaveni funkcí i další katalánští činitelé. Týká se to nejen členů vlády, ale zejména představitelů policie v čele s jejím šéfem Josepem Lluísem Traperem. Katalánský premiér Puigdemont své sesazení Madridem neuznal.

V úředním věstníku bylo v noci na dnešek zveřejněno rozhodnutí o odvolání katalánské vlády a rozpuštění regionálního parlamentu. Španělský ministerský předseda Mariano Rajoy oficiálně převzal úřad katalánského premiéra Carlese Puigdemonta.

Opatření následují poté, co katalánský parlament schválil rezoluci o vytvoření samostatné Katalánské republiky. Krátce nato odhlasoval španělský Senát, že Madrid může omezit autonomii Katalánska.

Španělský premiér Mariano Rajoy následně oznámil rozpuštění katalánského regionálního parlamentu. Nové volby se v regionu mají konat 21. prosince.

Většinu kompetencí předsedy a místopředsedy katalánské vlády převezme místopředsedkyně španělské vlády Sorraya Sáenzová. Ta si vytvoří tým státních tajemníků, kteří budou pověřeni řízením jednotlivých regionálních vládních úřadů.

Podle článku 155 ústavy se tak dosud autonomní region dostal pod přímou správu Madridu.

Vrchní španělský prokurátor hodlá katalánského premiéra Carlese Puigdemonta a členy jeho vlády obvinit z povstání, za což je podle španělského práva možné uložit trest až pětadvacet let vězení.

Puigdemont sesazení Madridem neuznal

Sesazený katalánský premiér Carles Puigdemont prostřednictvím televize vyzval k vytrvalosti ve snaze o nezávislost Katalánska.

Puigdemont neuznal své sesazení Madridem, ale nevyjádřil se konkrétně, zda se bude bránit u soudu.

„Budeme pokračovat v plnění svých demokratických mandátů a zároveň se snažit o maximální stabilitu a klid. Nemáme, ani nechceme důvod k násilí,“ uvedl Puigdemont, který měl při proslovu vedle sebe vlajku Katalánska a Evropské unie.

„Pokračujme v práci, abychom vytvořili svobodnou zemi a společnost, v níž bude méně nespravedlností, více rovnosti, více solidarity a více bratrství,“ dodal.

Chystá se generální stávka

Konfederace katalánských svazů (CSC), která sdružuje zaměstnance různých odvětví, včetně veřejné správy, školství či zdravotnictví, vyhlásila od pondělí desetidenní generální stávku.

Podle dřívějších informací tak chce protestovat proti aplikaci ústavního článku 155. Podle CSC se omezením autonomie změní pracovní podmínky zaměstnanců, kteří tak nebudou moci normálně vykonávat svou práci.

Větší odborové svazy se zatím nevyjádřily. Podle předchozích informací ale tyto svazy nesouhlasí s rezolucí o nezávislosti Katalánska. Budou prý ale bedlivě sledovat vývoj během dalších dní.

Katalánsko se odtrhne od Španělska. Madrid katalánskou vládu obviní z povstání

(pel)