Katalánský parlament schválil odtržení od Španělska a vyhlásil nezávislost na Španělském království.

Katalánsko se osamostatní a region se odtrhne od Španělska. Katalánský parlament schválil vyhlášení nezávislosti na Španělském království. Schválení rezoluce předpokládá zahájení procesu vytvoření samostatné katalánské republiky. Hlasování v katalánském parlamentu se konalo tajně, protože kladný hlas může znamenat zahájení trestního stíhání. Madrid hodlá katalánskou vládu obvinit z povstání. 

„Vytvoříme Katalánskou republiku jako nezávislý a svrchovaný stát,” je uvedeno mimo jiné v rezoluci předložené vládní koalicí Společně pro ano (JxSí).

Pro odtržení od Španělského království hlasovalo 70 katalánských zákonodárců, 10 jich bylo proti a dva odevzdali nevyplněný hlasovací lístek. Před hlasováním opustili sál poslanci strany Ciutadans (Ciudadanos), lidovci a socialisté. Lidovečtí poslanci nechali před odchodem ze sálu na svých místech španělskou vlajku.

Schválení rezoluce předpokládá zahájení procesu vytvoření samostatné katalánské republiky.

Hlasování v katalánském parlamentu se konalo tajně, protože kladný hlas může podle španělských médií znamenat zahájení trestního stíhání.

Podle právníků katalánského parlamentu rezoluce o nezávislosti navržená vládní koalicí neměla být vůbec přijata do hlasování, protože odkazuje na zákony o referendu a zákony o přechodu k nezávislosti, které nejsou na základě verdiktů ústavního soudu platné. Vedení katalánského parlamentu přesto odhlasovalo, že o rezoluci o nezávislosti bude hlasovat.

Madrid převezme v Katalánsku vládu

Španělský senát krátce na to odhlasoval zbavení Katalánska autonomie. Vláda v Madridu se tak chystá převzít kontrolu nad oblastí.

Španělský premiér Mariano Rajoy vyzval Katalánce ke klidu a slíbil „nastolení pořádku a obnovení právního řádu”. Ministerský předseda svolal na večer zasedání krizového štábu vlády.

„To, co se děje v Katalánsku, je zjevné porušení zákona, demokracie a práv, což má své důsledky,” řekl Rajoy v Senátu, kde požádal o jeho souhlas s uplatněním článku 155 ústavy, který by zbavil Katalánsko autonomních práv a region by se dostal pod přímou správu Madridu. Senát jeho návrh schválil.

Podle článku 155 ústavy se tak dosud autonomní region dostal pod přímou správu Madridu.

Vrchní španělský prokurátor hodlá katalánského premiéra Carlese Puigdemonta a členy jeho vlády obvinit z povstání, za což je podle španělského práva možné uložit trest až pětadvacet let vězení.

(pel)