Miloš Zeman pohrozil předčasnými volbami stranám, které nechtějí sestavit vládu s lídrem vítězného hnutí ANO Andrejem Babišem.

Prezident Miloš Zeman pohrozil předčasnými volbami stranám, které bojkotují snahu lídra ANO Andreje Babiše sestavit vládu. Zeman navíc oznámil, že pověří Babiše sestavením vlády i podruhé, pokud by se to poprvé předsedovi ANO nepovedlo.

„Pokud by selhaly tři pokusy o sestavení vlády, tak následují předčasné volby. A to by byla absolutní pitomost. Strany, které by zabránily vzniku funkční vlády, by v případě předčasných voleb drtivě prohrály,“ uvedl Zeman na TV Barrandov.

Podle něj by ze sněmovny pravděpodobně vypadl STAN i TOP 09.

„Kdyby sabotovaly vznik funkční vlády, a vytvořily tak předčasné volby, tak myslím si, že by jim to voliči spočítali,“ podotkl.

Dodal, že pokladny většiny stran jsou vyprázdněné a těžko by si strany dovolily další předvolební kampaň.

Zeman zároveň avizoval, že by se před takovými volbami obrátil na veřejnost.

„Řekl bych, nevolte ty strany, které předčasné volby vyvolaly. Nevolte závistivé a neúspěšné politické strany,“ prohlásil.

Prezident také upozornil, že v případě neúspěšné snahy Andreje Babiše sestavit vládu nedá šanci na toto sestavení druhému v pořadí, předsedovi ODS Petru Fialovi. Zeman to odůvodnil tím, že druhá ODS získala ve volbách příliš málo hlasů. (ANO dalo hlas 29,64 procenta voličů, ODS 11,32 procenta).

Fiala už začal vyzývat Babiše, aby se vzdal snahy vytvořit vládu

Předseda ODS Petr Fiala, jehož strana skončila ve volbách druhá, koalici s ANO vyloučila.

„Andrej Babiš nám před volbami říkal, že jeho ideální představa je jednobarevná vláda, říkal, jak všechno zařídí, co všechno udělá. Tak teď je to opravdu na něm. On bude sestavovat vládu a musí předvést, co dokáže a zda je schopen si najít většinu pro vládu, kterou hnutí ANO chce,” řekl.

Dodal, že pokud Babiš není schopen sestavit vládu, měl by vrátit své pověření. Teprve poté by podle něj přišla řada na hledání nějakého náhradního řešení. Spekulovat nyní o tom, kdo by získal případný druhý pokus na sestavení kabinetu, je podle Fialy předčasné.

Babiš při jednání s Okamurou odmítl zrušení Senátu i referendum o odchodu z EU

Lídr hnutí ANO Andrej Babiš při jednání s předsedou SPD Tomiem Okamurou odmítl zrušení Senátu i referendum o odchodu z EU.

Stejně jako s komunisty se SPD s hnutím ANO dohodlo na přípravě zákona o obecném referendu. Liší se v názoru na jeho parametry, uvedl předseda SPD Tomio Okamura po schůzce s vyjednavači ANO.

S ANO však SPD nenachází shodu, aby se podle zákona mohlo uskutečnit i všelidové hlasování o vystoupení Česka z Evropské unie.

„Shoda tady nepanuje, Andrej Babiš řekl, že se mu to nelíbí. Překvapuje mě, jak jsou na to citliví, skutečně odmítají referendum o vystoupení z EU,“ prohlásil Okamura.

Rozdílný názor mají obě hnutí podle Okamury také na návrh SPD na zrušení Senátu jako zbytečné instituce. ANO podle něho nepovažuje záměr za aktuální.

Hnutí ANO nicméně souhlasí s tím, aby se Tomio Okamura stal místopředsedou sněmovny. Po schůzce zástupců obou hnutí řekli představitelé ANO, že respektují právo SPD na tuto pozici. Koho si pak hnutí SPD vybere, bude záležet čistě na něm, uvedl kandidát ANO na šéfa dolní komory Radek Vondráček.

Bartoš nechce, aby Piráty ve vládě Babiš „vyžvejknul“ jako ČSSD a lidovce

Ivan Bartoš nechce, aby Piráty ve vládě Andrej Babiš „vyžvejknul“ jako ČSSD a lidovce.

„Lidi mě tlačí do vlády s ANO, ale podívejte se, jak Babiš vyžvejknul KDU a ČSSD,“ řekl Bartoš v rozhovoru pro DVTV.

Podle něj se s hnutím ANO nebojí jít do vlády, ale prý nemohou spolupracovat.

„Volební program budeme plnit v opozici,“ uvedl.

Dodal, že sám má zájem být předsedou výboru pro bezpečnost. Tomio Okamura by tam podle něj neměl mít velkou zodpovědnost. Piráti jsou podle něj jednotní a rozkolu ve straně se nebojí.

(pel)