Pošťáci si připnou trikolory. Protestují proti nízkému příspěvku od státu na základní služby.

Pošťáci v Česku začínají stávkovat kvůli nízkým mzdám. Zaměstnanci České pošty si budou připínat trikoloru na protest proti nízké úhradě nákladů na univerzální službu od státu. Pošta může letos od státu na zajištění základních služeb dostat maximálně půl miliardy korun. Náklady jsou ale podle státního podniku více než trojnásobné.

„Stejně tak jako v roce 2013, kdy jsme organizovali petici, kterou podepsalo 15.000 lidí, předpokládáme značné zapojení zaměstnanců České pošty a také veřejnosti,“ sdělil Miroslav Prokop, prezident Federace výkonných zaměstnanců ČR, která stojí za akcí.

Další odborové organizace se podle něj budou přidávat průběžně. Veřejnost může protest podpořit tak, že trikoloru odešle vládě nebo poslancům.

Česká pošta může letos od státu na zajištění základních služeb dostat ze zákona maximálně půl miliardy korun. Výkazy nákladů na zajištění univerzální služby pro ČTÚ každoročně hovoří o více než trojnásobné částce.

„Jde o peníze, které si zaměstnanci za svoji poctivou a náročnou práci vydělali. Za práci, kterou zaměstnanci České pošty odvedli na základě toho, že si stát tyto služby objednal. Tyto peníze v rozpočtu České pošty chybí,“ uvedli odboráři.

Z důvodu dlouhodobého podfinancování se hromadí značné problémy, včetně nedostatku peněz na navýšení mezd pro zaměstnance.

„Řádná úhrada za služby poskytované zaměstnanci České pošty státu umožní navýšení mezd zaměstnanců, zlepšení pracovních podmínek a následné zlepšení poštovních služeb,“ dodali.

Česká pošta zaměstnává přes 30 tisíc lidí a provozuje 3200 poboček. Podnik za loňský rok vykázal zisk před zdaněním okolo 190 milionů korun. Předloni to bylo 302 milionů korun. Kladný výsledek drží právě díky úhradě od státu.

(pel)