Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Český automobilový průmysl letos spěje k novému rekordu

Tuzemské automobilky letos zřejmě vyrobí rekordních 1,4 miliónu vozidel, loni z továrních linek sjelo 1,344 miliónu aut. Výroba osobních aut v Česku přesáhla za 3. čtvrtletí milionovou hranici, když vzrostla meziročně o 4 % na 1,059 milionu vozů. Tržby automobilek a dodavatelů dílů loni meziročně vzrostly o 12 % na rekordních 1,02 bilionu Kč.

Marlenka vyhrála spor s koncernem Dr. Oetker

Společnost Marlenka, která ve Frýdku-Místku vyrábí medové dorty, vyhrála právní spor se světovým potravinářským koncernem Dr. Oetker. Ten v Turecku prodával pod značkou Marlenka dorty v prášku. Dr. Oetker všechny výrobky musel stáhnout a zaplatit pokutu cca půl milionu Kč.

České dráhy zřejmě dostanou stamilionovou pokutu

České dráhy nejspíš zaplatí pokutu udělenou Evropskou komisí, jejíž výše přesáhne 300 milionů Kč. ČD podle Bruselu poškodily soukromou konkurenci na trase Praha-Ostrava, když nabízely jízdenky za cenu, která byla pod provozními náklady. Žádnému českému podniku zatím takto vysoká sankce udělena nebyla.

Obědy v restauracích znovu podražily. V průměru už stojí skoro 110 korun

Za oběd si lidé v Česku opět výrazně připlatí. Průměrná útrata se v září vyšplhala na 109,20 Kč. To je skoro o 5,50 Kč více než loni. V Praze je průměrná cena oběda přes 120 Kč, pod stovku se lidé najedí jen v Olomouci.

Žabka se v Česku poprvé za devět let dostala do zisku

Obchodní síť Žabka se v Česku poprvé za devět let dostala do zisku. Ve finančním roce 2016/2017 vydělala 19 miliónů Kč. Tržby klesly meziročně 2 % na 1,15 miliardy Kč. Obchody Žabka jsou součástí skupiny Tesco, nyní Žabka provozuje v Česku 101 prodejen.

(pel)