VOLBY 2017: Absurdity a nesmysly v programech politických stran.

Absurdity a nesmysly v programech politických stran pro volby do Poslanecké sněmovny 2017: přinášíme seriál postřehů k nejvíce kontroverzním, nekonzistentním a potenciálně nejvíce ničivým programovým výstřelkům politických stran v České republice.


ČSSD: Prosadíme právo občanů na nedostupnost

Obrozená Zaorálkova strana deklamuje doslova: „Prosadíme právo na nedostupnost mimo pracovní dobu, díky kterému zaměstnavatel nemůže vymáhat splnění úkolů zadaných mimo standardní pracovní dobu. Tím pomůžeme zejména lidem, kteří musejí být dnes doslova přikovaní k mobilním telefonům, aby nepropásli pokyny nadřízených v jakoukoliv denní a noční hodinu.“

Takto pošetilou myšlenku na zásah do svobody smluvního (a dokonale dobrovolného) vztahu mezi zaměstnavateli a zaměstnanci nemá smysl seriózně rozebírat.

Na druhou stranu, v určitém smyslu lze tento koncept návrh přivítat všemi deseti. Ale samozřejmě jen tehdy, pokud bude zrealizován komplexně a současně nebude (absurdně a nesmyslně) vztažen na vztahy dobrovolné, nýbrž výhradně na vztahy nedobrovolné. Například, pokud bude aplikován do vztahu mezi občanem a vládou/státem.

Věřme, že sociální demokraté v rámci konzistence svých myšlenek pomohou po případném volebním úspěchu prosadit právo na nedostupnost občanů vůči státu. Lidé by měli mít právo být nedostupní, pokud stát požaduje platbu daní.

Občané by měli mít právo na nedostupnost, pokud úřady požadují to či ono a reálně hrozí, že občan bude státem perzekvován a šikanován za něco, co po něm jednostranně požaduje stát bez sebemenšího souhlasu dotyčného obyvatele.

Jako první by pak ČSSD mohla uzákonit právo podnikatelů na nedostupnost v těch případech, kdy se finanční úředníci pokoušejí vykonat agresi například formou hloubkové přepadové kontroly cedulek oznamujících podřízenost obyvatelstva Babišově EET…

 

ČSSD: Vytvoříme administrativní ráj, ve kterém budou občané radostně platit daně

Ve svém programu „Dobrá země pro život“ nám tým Oranžových politiků slibuje: „Vytvoříme daňově a administrativně přívětivé prostředí, ve kterém platit daně je pro občany a malé podnikatele jednoduché, přehledné a rychlé. Daňová správa musí fungovat pro své klienty, ne vymýšlet, koho bezdůvodně trestat“.

V Zaorálkovském světě, kde lidé vidí jen rudě nebo oranžově, panuje ráj: Občané se v něm den co den těší, až budou moci vyplnit daňové přiznání a s radostí a budovatelskou daňovou písní na rtu běžet na finanční úřad. Tam s láskou nehynoucí políbí úřednici za přepážkou její dobrotivou ruku za to, že po každém orazítkovaném přiznání děkuje plátci daně klaněním až k zemi.

V Zaorálkovském daňovém ráji dostane každý poplatník nezanedbatelnou finanční odměnu už jen za to, že svoje přiznání přinesl na úřad. A ještě k tomu jej budou láskyplně obskakovat a pomáhat s vyplňováním lejster sličné hostesky a hipsterští modelové; jak jinak, to vše za zpěvu sociálně spravedlivých písní z umělecké dílny státem dotovaného umělce.

Jenže co to?! Poplatník se náhle ze svého oranžového snu probouzí a to ve svém bytě. Na rozespalou hlavu mu za štěkotu policejních psů klepe úředník z berňáku, který i s babišovským finančním komandem provádí v bytě domovní prohlídku za účelem vyčmuchání chybějící účtenky za nákup 2 rohlíků a kousku kabanosu…

 


ANO na rozcestníku: všechno bude ke stažení aneb cynická láska k podnikatelům

Babišovci v programu slibují: „Podnikatel si elektronicky zdarma stáhne všechny zákony, vyhlášky, normy, vše na bázi jednoduchého rozcestníku. Podnikatel uvidí všechny povinné úkony a odvody, bude dostávat časové avízo, vše bude ke stažení, formuláře již budou obsahovat veškerá sdílená data, po vyplnění podnikatel odesílá na jediné místo“.

Inu, to je opravdu geniálně cynická pomoc podnikatelům. Nejdříve na tebe ty podvratná živnostenská chamradi navalíme nespočet regulací a matrixových povinností, jako je EET či kontrolní hlášení o každém tvém kroku.

Ale pak ti toto tvé martyrium osladíme (za tvé peníze, jak jinak) tím, že ti vnutíme futuristický informační rozcestník, v němž budou všechny tvé úkoly popsány do nejposlednějšího detailu – tak, aby ses, ty podvodníku, nemohl vymlouvat, že jsi byť třeba jedinou z nich neznal…

A tato informační aplikace se stane nedílnou součástí tvého života. Veškeré povinnosti vůči státu si jako závaží, jako vězeňskou kouli na noze s sebou budeš nosit od kolébky do hrobu, abys je černé na bílém měl stále před očima, v celé jejich obludnosti, nesrozumitelnosti a bezvýchodnosti…

A ještě cyničtější na celé věci je fakt, že tato úžasná elektronická regulatorní past na podnikatele je svými strůjci prezentována jako pozitivum.

 

ANO jako důvěryhodný a řádný hospodář aneb o straně, kde zítřejší rozpočet znamená již včera

„Dál se chceme o peníze daňových poplatníků starat s péčí řádného hospodáře, snižovat dluh a hospodařit s přebytkem v závislosti na investičních možnostech,“ tvrdí Babišovo hnutí ve svém programu „Teď nebo nikdy“…

…a na důkaz opravdovosti svého volebního plánu naplánovalo ANO (ovládající resort financí) na rok 2018 rozpočtový deficit 50 miliard korun v situaci, kdy česká ekonomika roste – bez ironie – tempem přímo závratným (3,6 % v roce 2017; 3,2 % v roce 2018 dle nejnovější prognózy ČNB).

Zarážející je podmínka na konci věty, v níž ANO váže dosažení rozpočtového přebytku na „investiční možnosti“.

Tím ve druhé části věty zcela popírá to, co tvrdí v části první. ANO vlastně říká, že pokud nebude moci masivně investovat, tak zřejmě dosáhne přebytku rozpočtu (jako v roce 2016; to bylo slávy na Starém bělidle!), ale pokud bude moci ze státní kasy neomezeně přelévat peníze do cizích kapes, pak rozpočtového přebytku nedosáhne…

Co si má volič z takového programu odnést? Dělají si marketéři ANO z lidí legraci a nebo spoléhají na to, že voliči program číst nebudou (nebo neumí)?

Tohle už není ani cynismus, nýbrž politický nihilismus někoho, kdo trpí dichotomií i absolutní politickou neukotveností a zavrženíhodným oportunismem.