České ekonomice se daří, vzrostla o 4,7 procenta. Současná vláda však chce zemi zadlužit o další desítky miliard korun.

Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí 2017 meziročně vzrostla o 4,7 procenta. Současná vláda ČSSD a ANO ale plánuje zemi zadlužit o další desítky miliard korun. Schválený státní rozpočet ČR na rok 2018 totiž počítá s výdaji ve výši 1,342 bilionu korun a deficitem 50 miliard. Jednotlivá ministerstva ale přesto nemají dostatek peněz a požadují po ministru financí Ivanu Pilném (ANO) navíc 33 miliard korun. Schodek by se tak vyšplhal na 83 miliard korun.  

Česká ekonomika vzrostla ve 2. čtvrtletí letošního roku meziročně o 4,7 procenta. Proti předchozímu kvartálu se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 2,5 procenta.

Mezičtvrtletní růst ekonomiky byl nejlepší za více než 20 let. Meziročně ekonomika rostla nejrychleji za poslední rok a půl. Míra nezaměstnanosti zůstala na 2,9 %. Data vyplynula z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

K příznivému vývoji české ekonomiky ve 2. čtvrtletí přispěla jak domácí, tak zahraniční poptávka. Podle ČSÚ se dařilo většině odvětví národního hospodářství. K růstu přispěl hlavně zpracovatelský průmysl tažený nejen výrobou aut, ale například i zvýšením produkce elektrických přístrojů a zařízení.

Od letošního dubna do června klesla ziskovost podniků meziročně o 2,9 procentního bodu na 49,6 procenta.

„Snížení ziskovosti podniků souviselo s rostoucími mzdovými náklady, které se zvýšily meziročně o 9,4 procenta,“ uvedli statistici.

Ministerstvo financí na začátku září upravilo návrh státního rozpočtu ČR pro rok 2018. Plánovaný schodek je 50 miliard korun. Důvodem úpravy návrhu rozpočtu je především lepší odhad daňových příjmů.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) kvůli růstu platů navýšil pro příští rok příjmy navrhovaného rozpočtu o 21 miliard korun proti červnovému návrhu.

Výdaje rozpočtu by příští rok podle návrhu ministerstva financí měly včetně peněz z fondů EU a dalších finančních mechanismů činit 1,342 bilionu korun a příjmy 1,292 bilionu korun. Ministři navíc žádají po Pilném navíc celkem 33 miliard korun. Schodek by se tak vyšplhal na 83 miliard korun. 

Pilný uvedl, že státní rozpočet za celý letošní rok by po očištění od vlivu peněz z EU mohl skončit ve schodku zhruba 20 miliard korun. Pokud se zahrnou i evropské peníze, pak rozpočet může být i v přebytku. Rozpočet včetně peněz z EU je schválen se schodkem 60 miliard korun.

(pel)