Občané ČR se již aktivně zapojili do státní Účtenkové loterie a začali se registrovat, aby nepřišli o šanci na výhru. Cílem státní loterie s účtenkami je zvýšit kontrolu státu nad podnikateli.

Část občanů se hned první den platnosti „Účtenkovky“ nechala zlákat výhrami (jež bude stát hradit z prostředků daňových poplatníků) a zapojila se do Účtenkové loterie organizované ministerstvem financí. Již během ranních hodin se do loterie, v níž jako losy slouží účtenky, registrovaly tisíce lidí v Česku.

Od půlnoci do rána bylo do systému zaregistrováno již několik tisíc účtenek.

„Když jsme to o půlnoci spouštěli, tak už v časných ranních hodinách bylo několik tisíc účtenek zaregistrováno,“ uvedl ministr financí Ivan Pilný (ANO).

Statistiky bude MF zveřejňovat souhrnně za celý měsíc vždy po slosování, informoval mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

O ceny se v této státní loterii bude poprvé losovat 15. listopadu, a to z účtenek vystavených během října.

Loterie, v níž je hlavní výhrou milion korun, se mohou zúčastnit zaregistrované osoby starší 18 let. Do loterie lze zaregistrovat pouze účtenky vydané obchodníkem, který eviduje tržby podle zákona o evidenci tržeb. Od jednoho obchodníka lze z účtenek vystavených v jeden den registrovat pouze jednu.

Provoz loterie je zatím naplánován na jeden rok. Poté MF vyhodnotí její fungování a přínos k výnosům u EET a popřípadě parametry loterie upraví.

Skepticky se k Účtenkové loterii postavil i předseda vládní KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Také jsme nebyli nějak nadšeni z té Účtenkovky. Domnívám se, že není úplně nutná. Ty zahraniční příklady z Evropy nejsou zrovna nejlepší,“ řekl.

Cílem Účtenkové loterie je vyvinout větší tlak na obchodníky, kteří podléhají kontrolnímu systému EET, aby vydávali účtenky.

EET zatím platí pro hotely a restaurace a maloobchodní a velkoobchodní firmy.  Obchodníci v ČR v pracovních dnech v systémech MF denně zaregistrují 13 až 15 milionů účtenek, tedy měsíčně kolem 400 milionů. (sfr)

Komentář o Účtenkové loterii čtěte ZDE:

Občané hrající Účtenkovou loterii poslouží státu jako novodobá Pomocná stráž EET