Nejnovější průzkum: ANO stagnuje kolem 27 procent. Posilují Okamurova SPD a Piráti. Do Sněmovny by se dostalo 8 stran.

Babišovo ANO stagnuje na 27 procentech. Posilují Okamurova SPD a Piráti. Do Poslanecké sněmovny by se probojovalo 8 politických stran. Vyplynulo to ze zářijového volebního modelu agentury Median. 

Volby do Poslanecké sněmovny by podle průzkumu agentury Median vyhrálo Babišovo hnutí ANO se ziskem 27 procent hlasů.

Druhou ČSSD by volilo 13,5 procenta hlasujících. Komunisty by volilo 12,5 procenta lidí.

Čtvrté ODS by dalo hlas 9,5 procenta voličů. TOP 09 přisuzuje výzkum 7 procent.

Okamurova SPD má 6,5 procenta hlasů. Piráti a lidovci by získali shodně 6 % hlasů.

Do poslaneckých lavic by podle průzkumu Median neusedli Starostové (4 %), Zelení (2,5 %) ani Svobodní (2 %).

Podpora hnutí ANO v posledních měsících stagnuje okolo 26 až 27 procent. ČSSD se drží okolo 14 procent. Pokračuje ale pozvolný propad KSČM a TOP 09.

„Z uvolnění části protestních hlasů KSČM a stagnace ANO těží SPD Tomia Okamury, která stále mírně roste a aktuálně by dostala okolo 6,5 procenta hlasů,“ komentoval výsledky Daniel Prokop z agentury Median.

Oproti minulému průzkumu vzrostla podpora Pirátů, kteří posílili mezi mladšími voliči do 35 let, což jde podle autorů průzkumu mimo jiné na úkor TOP 09.


POSLANECKÁ SNĚMOVNA: VOLEBNÍ MODEL, ZÁŘÍ 2017 

zdroj: MEDIAN


Nejvyšší volební potenciál si podle agentury Median uchovává hnutí ANO.

„V případě zisku všech voličů, kteří jeho volbu vážně zvažují a nevylučují účast, by útočilo na zisk okolo 32 procent,“ podotkl Prokop. Zisk pouze přesvědčených voličů by však hnutí ANO stačil jen na 19 procent.

Pokud by sociálním demokratům dali hlas pouze voliči pevně rozhodnutí pro tuto stranu, stačilo by to na zisk pouze deseti procent pro ČSSD.

Roste počet lidí, kteří zvažují volbu SPD, Pirátů a Starostů.

„Tyto strany a také TOP 09 mají ale jádro voličů pod pěti procenty a není tak zcela jisté, že se do Sněmovny musí dostat,“ konstatoval  Prokop.

Volební model zobrazuje odhad nejpravděpodobnějšího rozvržení podpory stran v hypotetických volbách do Sněmovny, pokud by se konaly v době dotazování. Volební model zohledňuje odlišnou míru pravděpodobnosti účasti respondentů u voleb (dle deklarované ochoty k účasti).

U rozhodnutých voličů model zahrnuje hlavní preferovanou stranu, u váhajících zahrnuje všechny zvažované strany s intenzitou, která zohledňuje sílu příklonu k jednotlivým stranám.

Průzkumu agentury Median se účastnilo 1 243 respondentů ve věku 18 a více let. Průzkum proběhl ve dnech 28. srpna – 25. září 2017. (sfr)