Kardinál Duka před volbami vyzval umlčovanou většinu, aby porazila manipulující menšinu. Duka v poslední době kritizoval manipulativní odstraňování křížů z fotografií a varoval před nelegálními migranty.

Volby pomohou prosadit umlčovanou většinu a porazit menšinu, která se snaží manipulovat a ovládat většinu. Prohlásil to kardinál Dominik Duka na mši při příležitosti Svatováclavské pouti do Staré Boleslavi. Úkolem státu je zajistit bezpečnost občanů, apeloval na politiky Duka, jenž tvrdě kritizoval odstraňování křížů z reklamních fotografií.

Kardinál zastává odmítavý postoj vůči nelegálním migrantům. Podle Duky je smutné, když se politici zabývají tím, co je výhodné jen pro jejich volební období.

„Naši naději vidím v tom, že nám volby pomohou prosadit umlčovanou většinu,“ uvedl Duka.

„Jen tak nebude většina manipulována a ovládána rozmary některých menšin,“ dodal.

Upozornil na to, že pokud lidé nejdou k volbám, nemusejí politici nic dělat a dělají jen to, co chtějí a co je napadne. Úkolem státu je podle Duky hlavně zajistit bezpečnost občanů, nikoliv vytvářet pocit bezpečnosti. Za další hlavní úkol státu Duka označil zabránit hospodářskému bankrotu.

Odstranit kříže

Duka nedávno ostře kritizoval manipulativní odstraňování křesťanských křížů z reklamních fotografií, k čemuž přistoupil jeden z německých obchodních řetězců, jež se tím snažil o politickou korektnost vůči muslimům.

„Zdaleka si nemyslím, že své pocity přeháním, když píši, že vše může začít odstraňováním křížů na fotografiích a končit odstraňováním křížů skutečných,“ uvedl Duka.

„Žel Bohu, je to právě mé stáří a zkušenosti které mi říkají, že leccos podobného jsem už zažil. Moji mladí oponenti ani netuší, jak se modlím, abych se mýlil a jak bych byl rád, kdyby se vývoj v Evropě a ve světě ubíral dobrým a lidským směrem.“

„Zatím se spíše zdá, že překvapivě vyrůstají nové generace aktivistů, kteří se budou lidem snažit říkat co si správně myslet, čemu věřit a budou se jim snažit zajistit to pravé štěstí, tak jak oni si ho oni představují.“

„Hospodinovy cesty ale nebudujeme z dotací, jako je spíše na nás, abychom je pokorně objevovali a kráčeli po nich,“ podotkl Duka.

Nelegální migranti

Kardinál se také jasně vyjádřil k otázce přijímání migrantů.

„Neexistuje možnost statutu uprchlíka či běžence pro zločince, teroristu apod. Migrace, která je neregulovaná a bez kontroly, ohrožuje společnost destabilizací, revolučními převraty a případně možnou okupací,“ vyjádřil se Duka.

Kardinál však současně zdůraznil, že je třeba jasně rozlišovat mezi migranty, uprchlíky a nelegálními migranty. Duka připomněl, že uprchlík je člověk ohrožený na životě, kterému hrozí smrt, vězení či hlad, a proto prchl ze své země.

Naproti tomu migrant není přímo ohrožen na životě, ale hledá lepší ekonomické a sociální podmínky k životu. Nelegální migrant, který nemá doklady, nemůže prokázat svůj status a vstupuje do země bez povolení.

Duka také apeloval na to, aby uprchlíci a migranti striktně dodržovali zákony země, ve které jsou přijati.

„Přijatí migranti a uprchlíci musejí nejen přijmout zákony a zvyklosti zemí, které je přijímají, ale mají být přijímáni jen tam, kde je reálná jejich integrace do společnosti,“ vyslovil se Duka. (sfr)