Forum24, médium pod absolutní kontrolou Šafra jako vlastníka i šéfredaktora, může být využíváno pro zvlášť tvrdé ataky na všechny, kteří vadí podnikateli Savovovi.

Uprchlý podnikatel František Savov, vlastník týdeníku EURO a některých dalších médií z vydavatelství Mladá fronta, se podle všeho nevzdal ambicí ovlivňovat politiku i byznys v ČR skrze média. Dle nepotvrzených informací z okruhu jeho spolupracovníků investoval kontroverzní český miliardář částku 10 miliónů Kč do rozjezdu zpravodajského webu Forum24, který vede bývalý šéfredaktor MFD či Blesku Pavel Šafr.

I když se v této fázi zatím jedná o spekulaci a ne tvrdými daty podloženou skutečnost, existuje řada indicií, jež by spolupráci obou mužů mohly nejenom naznačovat, ale i velmi logicky zdůvodňovat.

Připomeňme, že Forum24.cz se vyvinulo z webového projektu Svobodné fórum. Zatímco Svobodné fórum vydával spolek Free Czech Media, jeho nástupce Forum24.cz vydává akciová společnost Forum24, kterou Šafr stoprocentně vlastní.

Rozjezd projektu Forum24 na začátku letošního roku provázela výrazná marketingová kampaň na internetu a billboardech po České republice. Web nabízí vedle autorských článků redakce i video reportáže a nepřetržitý zpravodajský agenturní servis.

Za zdroj financování pro rozjezd projektu označil Šafr veřejnou sbírku, která měla údajně vynést 4,5 miliónu Kč, a úvěr. Ani spolek Free Czech Media, ani akciová společnost Forum24 ovšem nedisponují transparentním bankovním kontem, na kterém by šlo výši darů či osoby dárců ověřit.

Poskytovatele úvěru a jeho výši Šafr rovněž nezveřejnil. Když byl dotázán na detaily financování redaktorkou webu MediaHub.cz, dostalo se jí odpovědi „Chce se mi z vás zvracet.“

I když se Šafr na stránkách svého média později za tento výrok svým způsobem omluvil, k financování svého mediálního podnikání žádné další podrobnosti nezveřejnil.

Spojil je společný nepřítel

Podle informací z okolí trestně stíhaného miliardáře se spolupráce mezi Savovem a Šafrem vyvinula přirozeně podle zásady ´nepřítel mého nepřítele je můj přítel´. Hlavní politickou linií média Forum24 je ostrá a osobní kritika bývalého ministra financí a druhého nejbohatšího Čecha Andreje Babiše. Ten je úhlavním nepřítelem Františka Savova, jenž Babiše viní, že stojí za jeho trestním stíháním i poškozováním jeho podnikání.

Šafrův projekt se však neomezuje pouze na kritiku Andreje Babiše. Věnuje se i zájmovým tématům z oblasti byznysu a to – těžko věřit, že čirou shodou náhod – namnoze zejména těm podnikatelům či manažerům, kteří Savovovi a jeho obchodním zájmům v ČR vadí.

Zajímavostí je, že s Františkem Savovem není možné se osobně potkat v Česku, jelikož je „neodlučitelně“ spjat s Velkou Británií. Savov byl zatím nepravomocně vydán do České republiky, ale zůstává na území Spojeného království, kde musí nosit náramek monitorující jeho pohyb a jednou měsíčně je povinen se hlásit britské policii.

Savov a Šafr se potřebují

Na první pohled se může zdát nelogické, proč by miliardář Savov vlastníci tradiční byznysový týdeník Euro potřeboval další mediální platformu a to navíc zcela mimo rámec svého vydavatelství Mladá fronta. Důvody pro to mohou být dva.

Za prvé: Skutečnost, že vydavatelství Mladá fronta patří Savovovi, je veřejně známá. Z toho důvodu nemůže jako vlastník ovlivňovat obsah Eura proti svým politickým oponentům či byznysovým konkurentům příliš okatě a příliš tvrdě. Jinak by toto byznysové médium přišlo o pověst a inzerenty. Proti vydavateli by se mohli postavit i někteří renomovaní členové redakce a na jeho zásahy upozornit.

Za druhé: Lidskou hodnotu pro Savova může mít Pavel Šafr jako šéfredaktor i autor. Zatímco většina novinářů dodržuje aspoň minimální etické standardy své profese (táží se na postoj druhé strany, nemíchají zprávu s komentářem, tvrzení v článku se snaží podložit zdroji, neuchylují se k osobním urážkám, netvrdí zjevné nepravdy), Šafrovo Forum24 se těmito schématy vždy neřídí.

Proto se Forum24, médium pod absolutní kontrolou Šafra jako vlastníka i šéfredaktora, hodí pro zvlášť tvrdé ataky na všechny, kteří Savovovi vadí.

Osobnostní profil, jenž dále neumožňoval Šafrovo působení v mainstreamových českých médiích, se v očích Františka Savova může jevit jako výhoda.

A z hlediska Pavla Šafra představuje spolupráce se Savovem záchranné lano: Jeho vztahy s většinou vydavatelů mainstreamových médií se totiž postupně rozdrolily a to i s ohledem na jeho nedávný „řidičský škraloup“ (na jaře 2015 byl pravomocně odsouzen na čtyři měsíce podmíněně za řízení pod vlivem alkoholu).

Pokud by informace o spolupráci Františka Savova s Pavlem Šafrem byla pravdivá, vzniklo by tím partnerství dvou lidí, kteří jsou schopní se svými protivníky jednat a nakládat velmi tvrdě a bezskrupulózně. V důsledku toho, jak vedli své kariéry, se oba dostali na samý okraj a fakticky již nemají co ztratit…

Text vyjadřuje názor autora, nikoli redakce deníku BYZNYS NOVINY


Vyjádření deníku FORUM24 k informaci o finanční podpoře od Františka Savova:
„Dovolte mi, abych Vám sdělila, že Vaše informace je lživá, a to v plném rozsahu. Mezi naším deníkem a panem Savovem není žádné finanční ani majetkové spojení. Tato chybná informace Vám byla podstrčena proto, že sledujeme aktivity ruských podnikatelů v české ekonomice, kteří jsou napojeni na prezidenta Miloše Zemana.“
Johana Hovorková, editorka deníku FORUM 24


Redakce deníku BYZNYS NOVINY oslovila s dotazem ohledně spolupráce s projektem FORUM24 také mediálního zástupce Františka Savova. Ten doposud nereagoval.