Vláda před volbami do sněmovny přidává důchodcům, státním zaměstnancům i učitelům.

Vláda schválila státní rozpočet ČR na rok 2018. Před nadcházejícími parlamentními volbami poslanci přidají důchodcům, učitelům a dalším státním zaměstnancům. Česko se tak zadluží o dalších 50 miliard korun, se kterými počítá schodek rozpočtu.

Kabinet shodl, že od ledna navýší důchody v průměru o 475 korun. Zároveň vláda rozhodla, že státní zaměstnanci a členové bezpečnostních sborů dostanou od listopadu přidáno 10 procent. Učitelům se platy zvýší o 15 procent.

„Vláda odhlasovala rozpočet, který se bude posílat do Sněmovny. Schodek se neměnil, bude 50 miliard,“ potvrdila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

„Rozpočet pokrývá zvýšení důchodů, platů, výdajů na vědu i na vysoké školy,” konstatoval premiér Bohuslav Sobotka(ČSSD).

Opozice návrh státního rozpočtu zkritizovala.

Podle šéfa TOP a bývalého ministra financí Miroslava Kalouska vláda schválila rozpočet, který má několik „historických primátů”.

„Jedná se o dosud nejvyšší výdaje, jedná se také o nejvyšší počet státních zaměstnanců, které si platíme ze svých daní. Na investice do budoucnosti vláda přitom rozpočtuje mnohem méně, než jsme my dokázali investovat v době krize. Je to politika bez vize, bez priorit a bez zodpovědnosti k zítřku,” uvedl Kalousek.

V letošním roce stát hospodařil s deficitem 60 miliard korun. Vloni byl schodek rozpočtu 70 miliard, ale nakonec skončil v přebytku 61,8 miliardy korun. Letos na konci srpna byl přebytek 15,6 miliardy.

(pel)