Za „úžasný výsledek“ označil bývalý prezident Václav Klaus úspěch protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Spolkového sněmu. Úspěch protiimigrační strany si pochvaluje i předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

Exprezident Václav Klaus a předseda hnutí SPD Tomio Okamura jsou nadšení z úspěchu protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD). Bývalý prezident označil zisk strany v německých volbách za „úžasný výsledek“. Okamura zdůraznil, že tradiční německé strany oslabily, kdežto „vlastenecká AfD“ zaznamenala úspěch. Alternativa pro Německo bude se ziskem 12,6 procent třetí nejsilnější stranou ve Spolkovém sněmu.

„Úžasným výsledkem je ztráta čtvrtiny hlasů merkelovské CDU, pětiny hlasů schulzovské SPD a naopak zisk 13 procent hlasů politickým a mediálním establishmentem démonizované AfD,“ uvedl bývalý český prezident.

Stranu, které je často vytýkán populismus a nacionalismus, Klaus v uplynulých měsících opakovaně osobně podpořil na předvolebních shromážděních.

„Ukázalo se, že ne všichni Němci se nechali zastrašit nenávistnou propagandou proti AfD, kterou nakonec zvolil každý sedmý německý občan,“ poznamenal Klaus.

Podle Tomio Okamury výsledky německých voleb nepřinesou žádnou změnou v politickém směřování Německa. Náš soused se prý stal „rizikovým partnerem v otázce bezpečnosti“ a Česká republika by měla začít hledat bezpečnostní záruky spíše v užší spolupráci mezi zeměmi Visegrádské čtyřky.

Okamura zdůraznil, že tradiční strany oslabily, kdežto „vlastenecká AfD“ zaznamenala úspěch.

„Úspěch naopak zaznamenala vlastenecká AfD, která skončila s 13 procenty třetí a poprvé v historii se dostala do Parlamentu, přičemž obdržela jednou tolik hlasů než jí předpovídaly evidentně falešné průzkumy,“ uvedl.

Podle francouzské nacionalistické europoslankyně a neúspěšné prezidentské kandidátky Národní fronty (FN) Marine Le Penové je úspěch AfD novým symbolem probouzení se evropských národů. Výsledek označila politička za historický.

Šéf europarlamentu si výhru Merkelové chválí

Naopak francouzský prezident Emmanuel Macron, který chce pokračovat ve spolupráci v zájmu obou zemí a EU, vítá vítězství Merkelové.

„Budeme odhodlaně pokračovat v naší spolupráci, zásadní pro Evropu a naše země,“ uvedl šéf francouzského státu.

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani pogratuloval německé kancléřce k vítězství.

„Nyní musíme Evropu společně reformovat,“ dodal.

Americký prezident Donald Trump ujistil kancléřku o neotřesitelném spojení mezi USA a Německem.

Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) dosáhla dosavadní kancléřka Merkelová ve volbách jasného vítězství.

„Věřím, že brzy sestaví stabilní vládu. Bude to důležité pro Evropu i česko-německé vztahy. Pokud se někdo raduje z volebních zisků AfD, nevidí si na špičku nosu. Dnes štvou proti uprchlíkům a EU, zítra budou terčem Češi a Poláci,“ uvedl premiér.


Prohlášení Václava Klause k výsledkům německých voleb:

Výsledek dnešních německých voleb je obrovským povzbuzením pro všechny české i evropské demokraty.

Úžasným výsledkem je ztráta čtvrtiny hlasů merkelovské CDU, pětiny hlasů schulzovské SPD a naopak zisk 13 % hlasů politickým a mediálním establishmentem démonizované AFD.

Jsem velmi rád, že jsem mohl svoji podporu AFD v posledních týdnech a měsících opakovaně vyjadřovat přímo na německé půdě na řadě předvolebních shromáždění.

Ukázalo se, že ne všichni Němci se nechali zastrašit nenávistnou propagandou proti AFD, kterou nakonec zvolil každý sedmý německý občan.

Je to i velký impuls pro volby u nás, snad se ani občané ČR nenechají ovlivnit mediální propagandou a použijí vlastní rozum.

Výsledek dnešních voleb v Německu je pro Angelu Merkelovou Pyrrhovým vítězstvím.

Václav Klaus, 24. září 2017 

Merkelová s CDU vyhrála volby v Německu, její pozice je ale oslabená. Voliče jí ukradla AfD

(pel)