Výše důchodů rozdělila ministryně Karlu Šlechtovou (ANO) a Michaelu Marksovou (ČSSD). Podle Šlechtové je slíbené navýšení penzí jen předvolební tah a "výstřel bez projednávání státního rozpočtu".

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) se pře s ministryní Michaelou Marksovou (ČSSD) o výši důchodů. Marksová slíbila důchodcům navýšení penzí od roku 2018 o necelou pětistovku. Penzisté si polepší o 475 korun měsíčně navíc. Podle Šlechtové jde však jen o předvolební tah a „výstřel bez projednávání státního rozpočtu“.

„Samozřejmě, že důchodci dostanou přidáno. Vyplývá to z automatické valorizace ze zákona. A peníze na to jsou. Už od první poloviny roku se počítalo s cca 500 korunami navíc,“ uvedla Marksová.

Podle ní to je celkem navíc 16,6 miliard korun.

“ A rozpočet na příští rok s touto částkou počítá už někdy od jara nebo od léta. Ministryně Šlechtová má asi nějakou vlčí mlhu,“ dodala Marsková k výtkám Šlechtové.

Šlechtová v pořadu televize Barrandov uvedla, že se toto konkrétní navýšení důchodů zatím neprojednalo s ministrem financí Ivanem Pilným (ANO) a jde o předvolební akci ČSSD.

„Jsme pro navýšení důchodů i valorizaci, ale výstřely bez projednávání státního rozpočtu nejsou účinné ani vhodné. Jedná se o předvolební tah ČSSD,“ uvedla.

Předseda vlády se za Marksovou postavil

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se své stranické kolegyně zastal.

„Není žádný důvod jakkoli zpochybňovat avizované navýšení důchodů. Ke zvýšení v průměru o 475 korun dojde spolu s navýšením pro zaměstnance veřejného sektoru. Jedná se přitom o klíčovou podmínku pro to, aby ČSSD podpořila návrh státního rozpočtu na rok 2018,“ řekl Sobotka.

Vláda bude o penzích a přidání důchodcům jednat v pondělí.

Na konci letošního června průměrný starobní důchod podle údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) činil 11 807 korun, na konci roku 2013 před nástupem Sobotkovy vlády 10 970 korun.

Letos v lednu si senioři a seniorky na důchodech polepšili v průměru o 309 korun. V roce 2015 se důchody upravily směrem vzhůru v průměru o 200 korun, od ledna 2016 se zvedly jen o 40 korun. Vláda to tehdy kompenzovala jednorázovými příspěvky k důchodům.

Vedle starobních důchodů se valorizace týká i invalidních a pozůstalostních penzí. Starobní důchod na konci června pobíralo bezmála 2,4 milionu lidí, invalidní 425 400 a pozůstalostní 71 400.

(pel)