Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


PPF bance stoupl letos čistý zisk o 30 %

PPF bance stoupl v 1. pololetí čistý zisk meziročně o téměř 30 % na 941 milionů Kč. Za růstem stojí zejména čisté úrokové výnosy, které vzrostly o 19 % na 1,1 miliardy Kč.

Český rum v ohrožení. Podle Bruselu obsahuje látku způsobující rakovinu

Podle vědců z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin český rum obsahuje látku, která způsobuje vznik rakoviny. Závěry výzkumu analyzujícího tuzemák se bude zabývat Evropská komise, která situaci vyhodnotí. Ingredienci může úplně zakázat.

Ceny pohonných hmot v Česku stagnují

Benzín od minulé středy v celorepublikovém průměru podražil o haléř na 30,20 Kč/l. Průměrná cena nafty zůstala na 28,81 Kč/l. Od konce prázdnin přitom ceny rostly, týdně zdražovaly o desítky haléřů.

Dr. Max koupil desítky lékáren v Srbsku

Dr. Max patřící investiční skupině Penta uzavřel v Srbsku koupi desítek lékáren sítě Farmanea. Celkem na tamním trhu vlastní stovku provozoven. První dvě ze srbských lékáren už prošly změnou na barvy české sítě.

Čína a USA ženou tempo světového obchodu

Světová obchodní organizace (WTO) předpovídá růst světového obchodu za letošní rok na 3,6 % oproti loňským 1,3 %. Zvýšení má ovlivnit poptávka v Číně a USA. WTO ale poukázala na rizika plynoucí především z protekcionismu a geopolitického napětí.

(pel)