Vláda schválila koncepci rodinné politiky. Podle lidovců je však v rozporu s koaliční smlouvou a útočí na manželství jako institut.

Vláda těsně schválila koncepci rodinné politiky. České rodiny tak čekají změny. Stát de facto přebírá roli pečovatele o rodinu a děti a staví se do pozice „všemocných rodičů.“ Podle lidovců ale koncept útočí na manželství a je v rozporu s koaliční smlouvou.

Ministerstvo práce předložilo v návrhu například půjčky na bydlení, bezplatné jesle a školky či vyšší mateřskou, rodičovskou, porodné i přídavky na děti.

Podle premiéra by schválená koncepce podpořila porodnost a rodinám usnadnila život.

„V České republice setrvale klesá porodnost, populace stárne, mladí lidé těžko shánějí dostupné bydlení či školku pro své děti. Koncepce vychází z principu svobodného výběru životní strategie každého jedince. Jejím záměrem je podpořit všechny typy rodin bez rozdílu a ocenit jejich přínos pro společnost,“ uvedl Sobotka.

Dodal, že jeho vláda už zvýšila porodné, zavedla a zvyšovala daňové slevy na děti či prosadila dlouhodobé ošetřovné.

Lidovci: Návrh je útok na manželství 

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek však kritizoval, že koncepce prošla nejtěsnější možnou většinou. Podle něj by takovýto zásadní dokument by měl být konsensuální.

„Pro nás je rodinná politika prioritou a domníváme se, že přijatý dokument je chybný, v rozporu s programovým prohlášením vlády i koaliční smlouvou,“ řekl.

Dokument označil za útok na manželství jako institut i popření některých předchozích kroků vlády.

To odmítla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Podle ní koncepce obsahuje opatření pro reálné rodiny, které existují.

„Asi čteme jiný dokument, v mých očích navazuje na to, co vláda prosadila,“ uvedla.

Zvýšení přídavků nebo porodného

Opatření v koncepci navrhla komise, kterou tvořili demografové, sociologové či ekonomové. Návrh počítá se zvýšením rodičovské z nynějších 220 tisíc Kč na alespoň 250 tisíc korun. Stálo by to ročně asi tři miliardy navíc.

Nechybí zvýšení mateřské ze 70 na 75 procent základu příjmu, do něhož by se navíc započítávala větší část výdělku. Vyšlo by to na 778 milionů z nemocenského pojištění.

Přídavky se podle návrhu mají zvednout minimálně o 300 korun, porodné by mělo činit 15 tisíc korun pro rodiny s příjmem pod 3,5násobek životního minima. Zdarma by měly být školky i základní kroužky ve školách.

Stát by měl obcím ročně poskytovat dotace ve výši tří miliard na výstavbu a rekonstrukce startovacích a malometrážních bytů. Rodiny by podle návrhu měly dostávat státní bezúročné půjčky na bydlení od milionu korun i novomanželské úvěry 300 tisíc korun.

(pel)