Koalice schválila zvýšení platů učitelů i dalších státních zaměstnanců.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s lídrem hnutí ANO Andrejem Babišem před podzimními volbami zvyšují platy. Učitelé dostanou přidáno o 15 procent, ostatní státní zaměstnanci ve státní správě 10 procent. Dohodnuté zvýšení i jeho termín odpovídá požadavkům odborů.

„Koalice se dohodla na zvýšení platů už od 1. listopadu. Učitelům se tarifní plat zvýší o 15 procent, všem dalším zaměstnancům veřejného sektoru o 10 procent,” uvedl Sobotka.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) zvýšil příjmovou stránku rozpočtu o 23 miliard korun v porovnání s červnovým návrhem. Dalších deset miliard najdou ve svých rozpočtech jednotlivá ministerstva.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš zopakoval, že jejich úspory činí 40 miliard.

„To je věčný problém našich ministrů, že nejsou schopni utrácet,” komentoval.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek uvedl, že zvýšení platů se promítne v tarifní složce.

Peníze na zvýšení platů se podle něj budou hledat v kapitole ministerstva práce a sociálních věcích a v nespotřebovaných výdajích ostatních ministerstev. Celková částka by podle něj měla být zhruba deset miliard korun.

Na růstu prostředků pro vysoké školy, které žádaly dodatečných 4,5 miliardy korun, se koalice zatím nedohodla.

„Teď je dílčí dohoda na tarifních platech s tím, že ty ostatní věci se budou řešit,“ řekl Bělobrádek.

Podle něj by měl stát vysokým školám přidat nejméně tři miliardy korun.

Po jednání koalice se bude návrhu státního rozpočtu na příští rok věnovat vláda, neočekává se, že by dnes kabinet návrh definitivně schválil. Příští pondělí chce návrh představit na zasedání tripartity. Sněmovně musí vláda návrh rozpočtu podle zákona odevzdat do konce září.

(pel)