Ceny v Česku dále rostou, nejvíce zdražily potraviny. Máslo je téměř o polovinu dražší než v roce 2016.

Ceny v České republice opět stoupají. Nejvíce zdražily potraviny. Češi si připlatí hlavně za máslo, vejce, maso nebo mléčné výrobky. Máslo je skoro o polovinu dražší než v roce 2016. Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Spotřebitelské ceny vzrostly v srpnu meziročně o 2,5 procenta, stejně jako v červenci.

Oproti loňsku nejvíce zdražují potraviny. Máslo zdražilo o 45,5 procenta, vejce o 33,9 procenta a mléko o téměř 15 procent. Ceny masa vzrostly o 5,8 procenta.

„Ačkoliv se na růstu inflace letos podílejí nejvýznamněji ceny potravin, které se v průměru zvýšily o necelých 5 procent, růst cen v ekonomice je již poměrně plošný,“ uvedl ekonom Jakub Seidler.

Důvodem je podle něj především příznivá ekonomická situace v Česku a s ní spojená nízká nezaměstnanost i růst mezd. Domácnosti si pak mohou dovolit více utrácet a vyšší poptávka žene ceny vzhůru.

Rostly také ceny bydlení, kde nájemné stouplo o 2,5 procenta.

Na zvýšení cenové hladiny se podílelo i zdražení stravovacích služeb o 6,7 procenta a ubytovacích služeb o 2,1 procenta.

Zlevnily naopak o 15 procent mobilní telefony a o procento klesly i ceny telefonických a telefaxových služeb.

Snížily se také o 0,6 procenta ceny bytového vybavení a zařízení domácnosti, o 2,3 procenta ceny tepla a teplé vody a o 0,8 procenta ceny zemního plynu.

(pel)