V pomoci migrantům je Česko premiantem, napsal Chovanec evropskému komisaři, který nás chce žalovat za odmítání kvót.

V řešení migrace z Afriky je Česko nejlepší, omlouval ministr vnitra Chovanec přístup ČR k uprchlickým kvótám v dopise evropskému komisaři. Vysvětloval v něm, čím vším ČR přispívá k řešení migrační krize.

Česká republika je podle Chovance (ČSSD) jedním z premiantů v pomáhání jiným způsobem, než je přijímání migrantů na vlastní území.

„Několik set našich policistů bylo v misích, posílali jsme významné finanční prostředky, říkali jsme, abychom řešili migrační krizi v zahraničí, v Africe,“ uvedl Chovanec.

Česko je prý v tomto ohledu jednou z nejaktivnějších zemí.

Eurokomisař pro migraci a vnitřní záležitosti Dimitris Avramopulos před tím pohrozil, že pokud Česko, Maďarsko a Polsko nezmění v příštích týdnech odmítavý postoj k přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót, zváží Evropská komise podání žaloby na tyto tři země u unijního soudu.

Soudní dvůr EU v ten samý den zamítl žaloby Maďarska a Slovenska proti kvótám. A fakticky tím potvrdil platnost programu EU na přerozdělení 120 tisíc běženců v rámci unie.

Chovanec však komisaře Avramopulose vyzval k tomu, aby Česku děkoval za to, čím naše země přispívá k řešení migrační krize. Pokud nepoděkuje, pak lze přístup EU považovat za šikanu, prohlásil Chovanec.

ČR dlouhodobě odmítá migrační kvóty jako nefunkční. Současně se však snaží pomáhat zlepšovat podmínky uprchlíků v jejich domovských zemích. Po čtvrtečním setkání s italským premiérem Paolem Gentilonim informoval premiér Sobotka o tom, že Česko a Itálie chystají společný projekt, ve kterém by mohly společně pomáhat migrantům v Pobřeží slonoviny. (sfr)