Německá kancléřka Angela Merkelová chce dojednat jadernou dohodu se Severní Koreou.

Německá kancléřka Angela Merkelová chce dojednat mír s korejským vůdcem Kim Čong-unem. Se Severní Koreou by podle ní mohla uzavřít podobnou dohodu o ukončení jaderného programu, jako byla před dvěma roky uzavřena s Íránem. Merkelová připustila, že by o jaderné dohodě byla ochotná vyjednávat s KLDR.

Merkelová to uvedla v německém deníku Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Řekla, že je připravena účastnit se diplomatické iniciativy, jejímž cílem by bylo zastavit severokorejský jaderný a raketový program a to za podobných podmínek jako případu dohody s Íránem.

„Pokud by byla naše účast v rozhovorech žádoucí, okamžitě bych řekla ‚ano‘,“ prohlásila Merkelová.

Írán omezil svůj jaderný program výměnou za zrušení hospodářských sankcí v rámci dohody, kterou v roce 2015 podepsal s USA, Ruskem, Čínou a Británií, Francií a Německem. Podle Merkelové byla dohoda výsledkem dlouhého a trpělivého diplomatického úsilí.

„Dokázala bych si představit, že by takový formát byl použit k ukončení konfliktu se Severní Koreou,“ vyjádřila se Merkelová.

Zdůraznila dále, že Evropa a zejména Německo musí být připraveno v tom sehrát aktivní roli. Odmítla nově se rozbíhající „závody ve zbrojení“, které v regionu vypukly. Podle Merkelové nejsou v zájmu nikoho.

O severokorejském jaderném programu a raketových testech probíhaly před deseti lety šestistranné rozhovory, kterých se účastnily KLDR, Jižní Korea, Spojené státy, Čína, Rusko a Japonsko. Jednání však byla v roce 2008 ukončena bez dosažení jakéhokoliv pokroku. Pchjongjang jednání označil za zbytečná.

Oznámil, že z nich odstupuje, zastavil spolupráci s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE) a vykázal její inspektory ze země. (sfr)