Poslanci Andrej Babiš a jeho někdejší kolega z Agrofertu Jaroslav Faltýnek budou trestně stíhání v kauze Čapí hnízdo. Sněmovna oba představitele ANO hlasováním zbavila poslanecké imunity.

Předseda ANO Andrej Babiš i místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek budou trestně stíháni v dotační kauze Čapí hnízdo. Poslanecká sněmovna odhlasovala, že Babiš a Faltýnek budou zbaveni poslanecké imunity, čímž bude umožněno jejich trestní stíhání. Pro vydání obou poslanců policii hlasovala většina Sněmovny.

Poslanecký klub ANO se hlasování zdržel. Samotný šéf hnutí Babiš své kolegy vyzval, ať ho ke stíhání vydají. Babiš a Faltýnek demonstrativně hlasovali pro své vydání.

Oba politici doufají, že se po vydání k trestnímu stíhání co nejrychleji očistí. Celou kauzu opět označili za pokus o ovlivnění výsledků parlamentních voleb. Hnutí ANO doposud suverénně vévodí předvolebním průzkumům.

„Pro mě je to zpolitizovaná kauza, která má ovlivnit volby, je to o tom načasování. Máme 45 dní do voleb. Je to o tom, kdo to vyšetřuje: kontrovorezní policista, a o tom, co leží v té žádosti a jak skandálně byla napsaná,“ prohlásil Babiš po hlasování.

„Policie píše nesmysly. Moje rodina si koupila firmu, byly převedeny akcie. Všechny věci, které v žádosti jsou, jsou absurdní a mají mě a moji rodinu jen poškodit. Štvanice na moji rodinu je neuvěřitelná,“ podotkl dále.

Policie chce oba zákonodárce obvinit z dotačního podvodu s farmou Čapí hnízdo. O vydání Babiše a Faltýnka požádala kvůli padesátimilionové dotaci na farmu Čapí hnízdo z roku 2008. Oba tehdy byli ve vedení Agrofertu.

Babiše kriminalisté podezírají z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství.

Případem se zabývá i Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Babiš v průběhu sedmihodinové parlamentní rozpravy prohlásil, že v kauze čapího hnízda nešlo o žádnou korupci a dodal, že Čapí hnízdo není jeho chalupa, ale projekt sloužící veřejnosti.

„Nikdo nic nevytuneloval, nikdo z toho neměl žádný zisk, žádný profit,“ řekl Babiš.

„Kdybych chtěl udělat dotační podvod, nebylo nic jednoduššího než zřídit offshoreovou firmu někde na Kypru. Tam by ji nikdo nedohledal,“ upřesnil.

„Nerozhodujeme o vině a trestu, ale jenom o tom, zda tomu rozhodování dáme volný průchod,“ zdůvodnil souhlas poslanclů TOP 09 s Babišovým vydáním předseda strany Miroslav Kalousek.

Volební lídr sociálních demokratů Lubomír Zaorálek označil obhajobu poslanců ANO za trapnou.

„Ta vaše ufňukanost je nedůstojná,“ uvedl v reakci na to, jak poslanci ANo obhajovali svého předsedu. (sfr)