Katalánsko chce být nezávislé na Španělsku a plánuje uspořádat referendum. Madrid chce hlasování zabránit.

Madrid je připraven překazit konání referenda o nezávislosti Katalánska na Španělsku, i kdyby tamní vláda měla zabavit hlasovací urny. Katalánská vláda uvedla, že hlasování o nezávislosti proběhne 1. října. Zatím ale stále není přijat zákon o jeho vyhlášení a konání.

Separatistické strany chtějí zákon o referendu a o přechodu k nezávislosti předložit k hlasování na plenárním zasedání katalánského parlamentu.

„Zabavíme hlasovací urny,“ řekla vicepremiérka španělské vlády Soraya Sáenzová k jedné z možností, jak referendum znemožnit.

„Pokud dojde k vládní ofenzivě a zabaví urny, potom zmobilizujeme občany,“ prohlásila naopak šéfka parlamentní frakce aliance Společně pro Ano (JxSí) Marta Rovirová.

Občanskými nepokoji pohrozil také katalánský ministr zdravotnictví Toni Comín, pokud Madrid bude bránit konání hlasování o nezávislosti.

Vicepremiérka Sáenzová rovněž upozornila katalánského premiéra Carlese Puigdemonta, že může být zbaven úřadu. Pozastavení výkonu funkce katalánského premiéra podle ní legislativa umožňuje.

„Vláda neavizuje, ale koná,“ uvedla.

Nedávno přitom exprezident Václav Klaus uvedl, že pokud by ještě dnes existovalo Československo a bylo členem EU, nemohlo by se již rozdělit na 2 samostatné státy. Brusel by něco takového zakázal.

„Dneska bychom se přátelsky, kamarádsky, rychle a bezbolestně se Slovenskem rozdělit nemohli. My jsme tenkrát měli obrovské štěstí, že nám do toho nikdo ze zbytku světa nemluvil,“ uvedl Klaus.

(pel)