Britská premiérka Theresa Mayová souhlasí s platbou tučného účtu za brexit, který Británii vystavil Brusel.

Britská premiérka Theresa Mayová souhlasí se zaplacením tučného účtu za brexit. Brusel požaduje po Velké Británii za odchod z Evropské unie 100 miliard liber (2,8 bilionu korun). Mayová chce Unii do roku 2020 zaplatit nejméně 50 miliard liber (1,4 bilionu korun).

Většina stoupenců brexitu včetně mnoha členů kabinetu přitom odmítá jakoukoli platbu.

Podle deníku The Times předsedkyně konzervativní vlády odsouhlasí platbu až po říjnové výroční konferenci Konzervativní strany. Tam by totiž narazila na nesouhlas.

Deník s odvoláním na zdroje britské vlády napsal, že kabinet chystá v tichosti přímé platby do unijní pokladny a snaží se přitom vyhnout kritice euroskeptického křídla strany.

Mayová prý hodlá své straně kompromis odůvodnit tím, že roční platba se vlastně bude rovnat tomu, co platí Londýn do Bruselu v současné době. To je přibližně 13,1 miliardy liber (372 miliard korun).

„Chystají to všechno až po konferenci. Mayová a ministr pro brexit David Davis se shodli, že se EU zaplatí víc, než se původně soudilo,“ řekl nejmenovaný člen strany.

Konference je naplánována na 4. října. Premiérka pak bude mít dva týdny na dohodu s Bruselem před summitem EU, který začne 19. října.

Pozicí Mayové značně otřásl výsledek červnových parlamentních voleb. Předčasné hlasování Mayová vyvolala, aby získala větší podporu pro své plány týkající se odchodu Británie z EU, přišla však v parlamentu o absolutní většinu.

(pel)