Máme integrační problémy, připustila Merkelová. Islám však k Německu podle ní patří.

Islám patří k Německu, oznámila německá kancléřka Angela Merkelová v předvolební televizní debatě. Otevřít migrantům hranice do Německa bylo podle Merkelové správné. Připustila však i chyby v migrační politice. Chce také přestat dotovat vstup Turecka do EU. 

Kancléřka Merkelová (CDU) obhajovala svou migrační politiku v duelu s šéfem SPD Martinem Schulzem (SPD). Merkelová otevřeně prohlásila, že islámské náboženství patří k Německu.

Podle průzkumů si dvě třetiny Němců myslí, že islám k zemi nepatří. Kancléřka poznamenala, že skeptickému postoji lidí rozumí, protože jsou ve jménu islámu páchány teroristické útoky.

Merkelová se také zpětně vyjádřila ke své migrační politice z krizového roku 2015. Šlo podle ní o velmi dramatickou situaci, v níž bylo správné běžencům pomoci otevřením hranic. Nedovedla si prý představit, že by se Německo na hranicích pokoušelo tisíce uprchlíků zastavit vodními děly.

Schulz kancléřce vytkl, že v této záležitosti měla dopředu informovat své evropské kolegy. Integrace běženců, kterých do Německa v letech 2015 a 2016 přišlo 1,2 milionu, je podle něho úkolem pro celou generaci.

S tím souhlasila i Merkelová.

„Máme integrační problémy,“ uvedla.

Připustila také chyby německé vlády v migrační politice. Berlín se prý v minulosti měl více věnovat situaci běženců v mimoevropských zemích.

Schulz požadoval ukončení vyjednávání o vstupu Turecka do Evropské unie. Merkelová se vyslovila pro uzavření fondů, které Turecko čerpá v souvislosti s přípravou na svůj vstup do EU.

Podle Merkelové se Turecko velkou rychlostí vzdaluje od demokratických zvyklostí. Prohlásila dokonce, že ona sama nikdy nebyla pro to, aby Turecko vstoupilo do EU…

Pro zastavení rozhovorů o vstupu Turecka do EU je však podle kancléřky potřebné dosáhnout shody všech členů unie. (sfr)