Vláda chce před podzimními volbami uplatit venkov. Nabídne výhodné úvěry pro venkovské podnikatele nebo tamní obchody.

Vláda se před podzimními volbami rozhodla uplácet venkov. Drobným venkovským podnikatelům rozdá výhodné státní úvěry, nebo za ně stát uhradí část úroků z úvěrů u komerčních bank. Ministerstvo zemědělství navíc chystá program na podporu ztrátových venkovských prodejen.

„Podporu chceme zaměřit právě na drobné, malé a střední podnikatele, kteří na vesnicích hrají naprosto klíčovou roli. Tvoří totiž základní infrastrukturu a obslužnost venkova,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Státní Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) začne vybraným venkovským podnikatelům poskytovat zvýhodněné sedmileté úvěry do výše tří milionů korun s možným ročním odkladem splátek.

Umožní jim také vyčerpat finanční příspěvek do výše 15 tisíc eur (390 tisíc korun).

K tomu stát prostřednictvím ČMZRB podnikatelům pomůže s placením úroků z úvěrů, které mají u klasických komerčních bank. Zaplatí za ně až čtyři procenta z jistiny jejich komerčního úvěru.

Výhodnější úvěry i pro obchody

Peníze na podporu venkovských živnostníků poskytnou ministerstva průmyslu, zemědělství a místního rozvoje ze svých rozpočtů. Počítá se přitom také s podporou od jednotlivých krajů.

Na peníze dosáhnou podnikatelé z obcí, které dlouhodobě trápí vyšší nezaměstnanost, lidé v nich mají nižší mzdy nebo v nich klesá počet obyvatel.

Kromě toho se ministerstvo zemědělství chce zaměřit na dotační program na podporu ztrátových prodejen. Podle Jurečkova plánu by měly dotace putovat do prodejen v obcích s méně než tisíci obyvateli, kde stát provozování obchodu označí za veřejnou službu.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP ČR) průlom v podpoře malých firem v obcích vítá.

„Dlouhodobě poukazujeme na to, že podnikání ne venkově je nutno brát v širším pohledu a nekoncentrovat podporu jen na zemědělské subjekty. Obslužnost a přirozený ruch obcí zabezpečují stejně tak malé koloniály, hospody nebo řemesla,“ uvedl Karel Havlíček, šéf AMSP ČR.

Podle něj se tím problém venkova sám o sobě ale nevyřeší.

„Dalších opatření, zejména ve smyslu snížení byrokracie a regulací, je třeba učinit daleko více, ale je to krok správným směrem,“ dodal.

(pel)