Okamura se dere vzhůru: v průzkumu agentury Median dosáhla SPD zatím nejvyšší podpory, 6 %. Do Sněmovny by se podle tohoto průzkumu dostali ještě ANO, ČSSD, KSČM, ODS, TOP 09 a lidovci.

Okamurova SPD v nejnovějším průzkumu posílila. Značný náskok si drží ANO, ale jeho podpora stagnuje, respektive mírně klesla na 26,5 %. ODS a TOP 09 vyrovnávají „síly“, když ODS dostala 10 procent a TOP 09 získala 9 %. Výzkum agentury Median však probíhal ještě před tím, že než byla podána žádost o vydání poslanců Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze neoprávněných dotací pro Čapí hnízdo. 

Strana Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury mírně posílila a v nejnovějším průzkumu by získala 6 % hlasů. Stále však vede hnutí ANO a to se ziskem 26,5 %. Podpora ANO oproti minulému měsíci klesla o 1 procentní bod, což je však změna zanedbatelná v rámci statistické chyby.

Na druhém místě jsou sociální demokraté se 14 procenty. Jejich podpora neroste.

Komunistům preference poklesly z 15,5 na 13 %.

Na čtvrtém místě je ODS s podporou 10 procent voličů. Hned za ní se s 9% podporou umístila TOP 09.

Lidovcům se podařilo nasbírat 6,5 % podpory.

Okamurově SPD se preference pohybují kolem 6 procent. Podpora jí roste od jara letošního roku –  v aktuálním průzkumu dosáhla nejvyšší podpory, jako Median zaznamenal.

Do Sněmovny by se zatím, dle aktuálních preferencí agentury Median, nedostali Piráti (3,5 %), Starostové (3,5 %) ani Zelení (2 %).

Okolo 1,5 % pak průzkum přisoudil Realistům, Svobodným a straně DSSS.

Výzkum probíhal osobním dotazováním v domácnostech v období 26. července až 23. srpna 2017. Přičemž 60 % dat bylo nasbíráno před 10. srpnem, kdy byla zveřejněna žádost o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání. (sfr)