Účet za zadržování migrantů na území Turecka bude pro členské sáty EU mastný. Jen dokonce roku musí Unie poskytnout Turecku 3 miliardy eur. Mezitím ale do EU proudí běženci jinými cestami.

EU musí do konce roku zaplatit Turecku 3 miliardy eur (78 miliard Kč) za to, že drží migranty na svém území a nevpouští je do Unie. Většinu z toho musí uhradit členské státy ze svých národních rozpočtů. Prohlásil to eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger. 

První platba ve výši 3 miliardy eur je plánována do konce letošního roku. Z toho 1 miliarda eur půjde z rozpočtu EU (ten ovšem plní penězi také členské státy EU) a 2 miliardy eur z rozpočtů členských zemí EU. Prostředky jsou na plnění závazků vyplývajících z dohody o uprchlících, která byla uzavřena mezi Evropskou unií a Tureckem.

Německo slíbilo poskytnout 500 milionů eur. Objevují se požadavky, aby tento podíl byl navýšen.

Eurokomisař ale požaduje, aby země EU přispěly více penězi z národních rozpočtů. Oettinger slíbil z rozpočtu EU 300 milionů eur, které mají být součástí 3 miliardového balíčku pro Turecko. Zbývající prostředky však prý musí vynaložit jednotlivé země.

„Členské státy budou muset zaplatit nejméně dvě miliardy,“ řekl Oettinger v rozhovoru pro Der Spiegel.

Podle dohody z března roku 2016 má Unie poskytnout Turecku finanční pomoc, aby zemi pomohla s ubytováním uprchlíků.

Turecko na oplátku souhlasilo s tím, že zabrání migrantům, aby dál utíkali do Evropy.

Slova Oettingera jsou v rozporu s postojem německé vlády, která chce zastavit nebo snížit tzv. předvstupní platby Turecku.

Vztahy mezi Německem a Tureckem se zhoršily poté, co turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan vyzval turecké občany žijící v Německu, aby hlasovali proti Angele Merkelové. (sfr)